Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Deň zúčtovania sa blíži! Daňové priznania so zmenami
Zdielať na

Deň zúčtovania sa blíži! Daňové priznania so zmenami

BRATISLAVA / Čas na podanie daňového priznania sa kráti. I keď viac ako polovica Slovákov si túto povinnosť necháva na posledný týždeň! S vyplnením daňového priznania však netreba váhať. Môže sa totiž stať, že vám s tým nebude mať kto pomôcť. Aj tento rok si totiž pre nás úradníci pripravili niekoľko noviniek.

Pre väčšinu Slovákov sa blíži deň zúčtovania a tak ako po minulé roky, ani tentoraz sa to nezaobíde bez kozmetických úprav. Bežných ľudí nepotešia a právnickým osobám dvíhajú tlak. „To daňové zaťaženie sa zvyšuje. Možnosti rozdelenia finančných prostriedkov, ktoré si človek zarobí, sa zmenšujú,“ hovorí Miroslav, podnikateľ.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia robí poisťovňa

Ak ide o nepopulárne zelené tlačivá, tie síce vyzerajú rovnako, no prvý háčik nás čaká v daňovom priznaní typu B v odseku 6. Dôvodom je fakt, že ročné zúčtovanie zdravotného poistenia bude za nás robiť príslušná poisťovňa. „V tomto prípade bolo potrebné rozšíriť kolonky v daňovom priznaní o príjmy, ktoré nevstupujú do vymeriavacieho základu pre zdravotné poistenie a to sú príjmy z prenájmu nehnuteľností a príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu,“ konštatuje daňová poradkyňa Jana Tomšíková.

Problémy s tlačivami pretrvávajú

Na internete by ste však takýto formulár v elektronickej podobe stále nenašli.
„Béčko by malo byť do piatku a tlačivá pre daň z príjmu právnických osôb by mali byť na internete do 13. februára,“ poznamenáva Gabriela Dianová, hovorkyňa Finančnej správy. Zmena čaká aj darcov 2 percent z daní pre neziskové organizácie. Dobrovoľníci totiž môžu darovať o percento viac. „Podmienka tam je, že za rok musel takýto človek odpracovať ako dobrovoľník 40 hodín, o čom musí vydať potvrdenie táto nezisková organizácia,“ vysvetľuje daňová poradkyňa Jana Tomšíková.

Meškanie sa môže vypomstiť

Na smútok väčšiny daňovníkov si tento rok opäť nebudeme môcť znížiť základ dane, napríklad, o životné poistenie, alebo sporenie, čím prídeme o desiatky eur. Ďalším problémom sa nemusíte vyhnúť, ak si necháte vypĺňanie daňových priznaní na poslednú chvíľu. Na daňových úradoch vám s tým nie sú nútení pomôcť. „Naši pracovníci nemajú takúto povinnosť. Nemalo by sa však stať, aby človeka poslali“  preč, ak tam nebude rad 20 čakajúcich,"  hovorí Gabriela Dianová.

Dostať do hlavy všetky informácie nie je ľahké

Keďže zákony a pravidlá sa u nás menia častejšie ako jarné počasie, mnohí daňovníci si bez pomoci odborníkov nevedia poradiť. „Samotní účtovníci, ktorí sú považovaní za odborníkov v tejto oblasti, nie sú schopní absorbovať všetky informácie," tvrdí podnikateľ Miroslav. A čo potom bežný občan? Nám môže aspoň sčasti zlepšiť náladu, že od budúceho roka si budeme môcť uplatniť nezdaniteľnú čiastku na dobrovoľný príspevok do druhého piliera. "Ten bude vo výške 2% z daňového základu alebo v maximálnej výške 942,20 eur, “ konštatuje daňová poradkyňa Jana Tomšíková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy