Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Daňové priznanie. Dilema pre Slovákov pracujúcich v zahraničí
Zdielať na

Daňové priznanie. Dilema pre Slovákov pracujúcich v zahraničí

Slováci, ktorí pracovali alebo brigádovali v zahraničí, riešia v týchto dňoch dilemu. Podať alebo nepodať daňové priznanie? Zákony hovoria v tomto prípade jasne - ak ste si za hranicami zarobili, priznať to musíte.

"V prípade, že daňovník zarobil viac ako 1 779,65 €, je nutné podať daňové priznanie," uvádza účtovníčka Dana Tonkovičová. Netreba sa však báť, že vaše daňové priznanie zničí vašu peňaženku. Keďže váš príjem už raz zdanený bol (v krajine, kde ste pracovali), vo väčšine prípadov už na Slovensku nezaplatíte ani cent. Chráni vás dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia.

"Treba použiť metódu vyňatia alebo zápočtu a potom by nemala vyjsť povinnosť platiť dane, keďže v okolitých krajinách sú väčšinou vyššie ako u nás," dodala Tonkovičová

Odkladajte si potvrdenie

Či už opatrujete seniorov v Rakúsku alebo zbierate každé leto jahody v Taliansku, vždy si vyžiadajte a odkladajte potvrdenia o prijímoch. Daňové priznanie chráni aj vás. Napríklad v prípade, že sa váš zamestnávateľ ukáže ako neseriózny a neodvádza za vás dane.

Hrozí vám pokuta

Daňové priznanie podajte v každom prípade. Inak vám hrozí pokuta a to aj v prípade, že nemáte povinnosť platiť daň. "Pri fyzických osobách je tá pokuta minimálne 33,19 €, pri právnických osobách 66,38 €. Najviac môže správca dane vyrúbiť pokutu vo výške 16 596,95 €," uviedla Gabriela Dianová z komunikačného oddelenie Finančného riaditeľstva.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy