Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Daňová správa v chaose, priznania ale podať treba
Zdielať na

Daňová správa v chaose, priznania ale podať treba

Prichádza obdobie, ktoré nemá rád azda nikto - je tu čas daňových priznaní. Finančná správa nefunguje, ale aj napriek tomu si daňovníci musia splniť svoje povinnosti a podať priznanie načas. Pozrite sa, s akými problémami sa pri tom môžete stretnúť a tiež na to, aký dopad má na bežných ľudí má nefunkčný systém na daňovom úrade.

Na daňový úrad v týchto dňoch už prichádzajú ľudia, ktorí podávajú daňové priznania. Aj keď sa daňová správa topí v chaose, úradníci daňové priznania bez problémov prijímajú. "Opečiatkovali to, veľmi promptne ma vybavili, som spokojný," vravel s úsmevom jeden z daňovníkov.

Pečiatka ako dôkaz

Priznanie nemusíte podávať v svojom obvode, môžete ho podať kdekoľvek a úrad si vybrať napríklad aj podľa toho, kde je menej ľudí. Keďže systém nefunguje tak, ako má, ručne pretriedia daňové priznania podľa toho, kam patria a potom ich tam posielajú. Nie je vylúčené, že sa pri takomto systéme niektoré dostane na miesto, kde nemá. Ako doklad o tom, že ste ho podali, vám poslúži pečiatka.

Čakanie 2 až 3 týždne

Aj keď vám úradníci priznanie vezmú, problém nastáva, ak potrebujete potvrdenie o tom, že ste dane zaplatili. Kým v minulosti ste ho po zaplatení kolku dostali na počkanie, teraz čakáte niekoľko dní. Pre nefunkčný systém trvá overovanie dlhšie a čakanie sa može predĺžiť na 2 až 3  týždne. "Zákon nestanovuje lehotu na vydanie tohto potvrdenia," argumentuje hovorkyňa Daňového úradu SR Gabriela Dianová.

Ak sa spoliehate na to, že vám úradníci, ktorých platíte aj vy, poradia pri vypĺňaní priznania, nerobte si veľké nádeje. S vypĺňaním daňových priznaní úradníci nepomáhajú. Ľudia to buď musia urobiť sami, alebo u daňových poradcov za poplatok.

Klientska_zóna_Daňový_úrad

TV JOJ

Súvisiace články