Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Daňová správa skolabovala. Ministerstvo financií podá žalobu
Zdielať na

Daňová správa skolabovala. Ministerstvo financií podá žalobu

Informačný systém daňovej správy podľa opozičných poslancov skolaboval. Ministerstvo financií však tvrdí, že len nepracuje optimálne a do konca februára bude plne funkčný. Poslanci si aktuálny stav ako aj dôvody súčasnej situácie preveria už tento piatok od deviatej hodiny ráno na poslaneckom prieskume na jednom z bratislavských daňových úradov.

Rovnako sa poslanci vo štvrtok po viac ako dvojhodinovom rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet jednohlasne zhodli na tom, že kontrolu dodržiavania zákona v rámci finančnej správy má vykonať Najvyšší kontrolný úrad SR a o okamžitú kontrolu požiadali aj vedúceho Úradu vlády SR.

Firma si nesplnila povinnosti

Ministerstvo financií vidí za súčasnými problémami informačného systému daňovej správy nesúčinnosť firmy Novitech, ktorá dodávala systém pre daňovú správu v minulosti a podľa rezortu si nesplnila povinnosti. Ministerstvo financií preto podľa štátneho tajomníka Vladimíra Tvarošku pripravuje na firmu žalobu.

Právnymi prostriedkami sa chce podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa spoločnosti Jozefa Baluna brániť aj samotný Novitech. Štvrtkového rokovania finančného výboru sa zúčastnila aj jedna z pracovníčok daňovej správy Zuzana Nerušilová, podľa ktorej musia napríklad pracovníci na daňových úradoch spracovávať nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH) ručne.

Nemôžu plnohodnotne pracovať

Daňová správa si pritom podľa jej slov neplní niektoré svoje povinnosti a pracovníci nemôžu plnohodnotne pracovať. Podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír na rokovaní výboru upozornil, že súčasné spracovanie nadmerných odpočtov DPH môže byť protizákonné.

Ručné spracovávanie nadmerných odpočtov označil štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška za nie optimálny stav, ale po rokovaní výboru vylúčil zlyhanie ministerstva financií. "Podľa informácii, ktoré mám z finančnej správy, informačný systém nabieha a do konca februára bude funkčný,“ povedal po rokovaní výboru Tvaroška. Nový systém by pritom mal byť podľa jeho slov lepší ako ten, ktorý daňová správa používala.

Poslanci výboru chceli od zástupcu ministerstva financií počuť na rokovaní aj to, či štátu nevzniknú pri súčasných problémoch pri prechode z jedného informačného systému na druhý škody. Pôvodný informačný systém daňová správa pritom prestala používať 9. januára tohto roka. "Z fungovania nového informačného systému budú pre štát plynúť oveľa väčšie výhody, ako by vznikli prípadné náklady, ktoré sú spojené s touto migráciou,“ uviedol v reakcii na otázky poslancov Tvaroška.

Finančná správa skolabovala

Súčasné fungovanie daňovej správy podrobili vo výbore tvrdej kritike poslanci opozičného Smeru-SD. Poslanec strany Ján Počiatek kritizoval okrem iného to, že rezort financií mení informačný systém bez záložného riešenia a výsledok podľa jeho slov je, že finančná správa skolabovala.

Podpredseda strany Peter Kažimír upozornil, že vzhľadom na aktuálne fungujúci systém vratiek DPH môžu stovky zamestnancov daňovej správy porušovať zákon. K žiadosti o poslanecký prieskum aj preto pripojil zoznam otázok, na ktoré by mali predstavitelia finančnej správy zodpovedať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy