Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Politici idú zvýšiť dane, stačilo by ale šetriť...
Zdielať na

Politici idú zvýšiť dane, stačilo by ale šetriť...

Daň z príjmu, DPH alebo spotrebné dane? Bez ohľadu na to, kto bude sedieť v novej vláde, po marcových voľbách sa zvyšovaniu daní pravdepodobne nevyhneme. Nás však zaujímalo, či existujú aj iné spôsoby ako ušetriť a zachrániť tak ekonomiku pred vážnymi problémami.

Menšie vládne výdavky

„Máme množstvo výdavkov, kde sa dá nájsť úspora, preto zvyšovanie daní nie je nevyhnutnosťou,“ tvrdí ekonomický analytik INESS, Radovan Ďurana.

Diskutabilné je napríklad zvyšovanie dôchodkov nad tisíc eur, či zmysel vyplácania prémie k stavebnému sporeniu. Pri riadnej dávke skromnosti by sme to mohli ustáť aj bez siahania na dane, vládne výdavky by však museli klesnúť o približne 10 percent. „To znamená, že aj platy vo verejnej správe, ale aj dôchodky by museli klesnúť o 10%,“ hovorí ekonomický analytik, Juraj Valachy.

Musíme ušetriť 1,2 miliardy €

Lenže, každú vládu tu máme v lepšom prípade na 4 roky a pri pohľade do mešca zrejme tá nová trpko zaplače. „Do konca roka 2013 budeme musieť ušetriť veľký balík peňazí, okolo 1,2 miliardy eur,“ tvrdí analytik. Najsmutnejšie na tom je, že diery v štátnej pokladnici budeme musieť zaplátať z vlastných peňaženiek. 

„Aj chudobným bude nutné zvýšiť dane, takže zasiahnuté budú všetky vrstvy,“ dodal Radovan Ďurana. Ktoré dane konkrétne to budú, je ešte predčasné hovoriť. Odniesť by si to mohli viaceré. Daň z luxusu, ktorou sa oháňajú viacerí, však stačiť určite nebude.

„Kým väčšina politikov považuje zvýšenie daní za nevyhnutnosť, ekonómovia vidia aj iné možnosti,“ tvrdí analytik.

SITA, noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy