Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Za parkovanie budeme platiť! Mesto chystá novú politiku
Zdielať na

Za parkovanie budeme platiť! Mesto chystá novú politiku

Bratislava pripravuje úplne novú politiku parkovania na území celého mesta. Základnou myšlienkou má byť spoplatnenie parkovania pre rodiny, ktoré majú dve a viac áut, či pre podnikateľov. Nové pravidlá sa budú týkať aj ľudí, ktorí v meste býbajú a pracujú, no nemajú tu nahlásený trvalý pobyt.

Hlavné mesto uvažuje o tom, že bude poplatkami regulovať parkovanie na svojom území. "Budeme ho regulovať pre tých, ktorí majú dve autá, tri autá, podnikateľov, ktorí nemajú riešené parkovacie miesto a zaberajú ho obyvateľom,“ uviedol na  primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Parkovanie nebude zadarmo!

Hlavné mesto pripravuje jednotnú politiku parkovania na území celého mesta. Bratislavské mestské časti ju v súčasnosti môžu pripomienkovať. Ako uviedol primátor Bratislavy, základnou myšlienkou dokumentu je to, že parkovanie  nebude zadarmo. "Keď má niekto dve autá, tri autá, keď tu pracujú a bývajú ľudia, ktorí majú trvalé bydlisko mimo Bratislavy, nemusia mať nárok, že majú auto pod svojím domom, pretože tu neplatia dane a my to nevieme zabezpečiť,“ povedal Ftáčnik.

Rezidenti, teda trvalo bývajúci obyvatelia, sa podľa neho však obávať nemusia a majú nárok na to, aby mohli parkovať pred svojím domom za symbolický poplatok.

Diskutovať o parkovaní v meste chce primátor nielen s mestskými časťami, ale aj s verejnosťou. Diskusia k dokumentu podľa primátora potrvá niekoľko mesiacov, kým sa dostane na rokovanie mestského zastupiteľstva. Petržalka si však už vytypovala niekoľko lokalít, kde by chceli postaviť parkovacie domy.

Petržalka má problém

Ako uviedol primátor, mestskej časti vyjdú v ústrety a nebudú čakať na konečnú podobu politiky parkovania. Pozemky, na ktorých chce Petržalka parkovacie domy, sú totiž väčšinou mestské. Starosta Petržalky Vladimír Bajan si myslí, že v mestskej časti je parkovanie jeden z najzávažnejších problémov. "Jednou zo základných vecí je zvýšiť kapacitu parkovania,“ povedal petržalský starosta.

ISIFA

Súvisiace články