Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Daniarom zlyhal systém, podnikateľka takmer prišla o 160 tisíc eur
Zdielať na

Daniarom zlyhal systém, podnikateľka takmer prišla o 160 tisíc eur

Krušné chvíle zažila v týchto dňoch na bratislavskom daňovom úrade podnikateľka z Komárna, ktorá si dala zaregistrovať firmu ešte 11. januára. Ani po šiestich týždňoch však nedostala osvedčenie o pridelení daňového čísla a dani z pridanej hodnoty. Mala ich dostať do piatich dní. Za všetko vraj môže systém.

V stávke bol kontrakt za 160 tisíc eur. Šesť plne naložených kamiónov s obilím nechcel obchodný partner prevziať. Bál sa, že ide o podvod. "V decembri som si kúpila firmu, mala iné meno, dala som ju premenovať, všetky zmeny som ohlásila. S tým, že všetky doklady, ktoré mali prísť, prišli, akurát z daňového úradu nie," hovorí dočasne neexistujúca podnikateľka Magda Gulyás.

Obchodný partner, s ktorým po prvýkrát obchodovala, si však jej firmu nevedel overiť na internete - webová stránka nefungovala a doklad o pridelení daňového čísla a registrácii pre DPH, ktorý mala dostať do piatich dní od prihlásenia, nemala ani po šiestich týždňoch. Magda Gyulás: "To znamená, že hocikto si vás ide overiť, vy neexistujete a môžu vás obviňovať, že ste podvodník s DPH."

Daniari priznávajú oneskorenie, ospravedlňujú sa

Rozhodla sa preto vziať veci do vlastných rúk. Po troch hodinách neúspešného telefonovania sa vybrala na daňový úrad do Bratislavy osobne. Aj tu si ju referenti pohadzovali ako horúci zemiak. "Z tých troch, ten tretí povedal, že žiaľbohu problém nie je v nich, ale v systéme, čo mňa nemá čo zaujímať. To sa môže stať dnes desiatim podnikateľom, zajtra dvadsiatim, v podstate budú vyzerať, že sú neseriózni," hovorí podnikateľka Magda Gyulás.

"Priznávame isté oneskorenie, za ktoré sa ospravedlňujeme. Vyplynulo z komplexných zmien informačných systémov v súvislosti so zlúčením daňovej a colnej správy," vysvetľuje pôvod problémov hovorkyňa Daňového riaditeľstva SR Gabriela Dianová a dodáva: "Dnes však už môžeme skonštatovať, že veľká časť služieb klientom, ktorá závisela od spustenia informačného systému, je sfunkčnená."

Straty si bude vymáhať od úradov

Osvedčenie o registrácii nakoniec majiteľke firmy vystavili po osobnom urgovaní na počkanie. A aj keď sa kontrakt, síce s dvojdňovým meškaním, uskutočnil, podnikateľka tvrdí, že si takto takmer pokazila dobré meno a navyše ju to stálo nemálo peňazí. "Stojné a všetky tieto penalizácie... Ja si tie peniaze budem takisto vymáhať od úradov, pretože to je chyba úradu a nie moja chyba," naznačuje svoje ďalšie kroky Magda Gyulás.

Daňový_úrad_Bratislava_interiér

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy