Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Daňové úrady po novom. Vznikla nová organizácia
Zdielať na

Daňové úrady po novom. Vznikla nová organizácia

Od roku 2012 sa daňové úrady rušia. Zostanú len tie v krajských mestách. Táto správa vydesila všetkých daňovníkov. Báli sa hlavne nedostupnosti služieb a nekonečných radov na úradoch. Podľa ministra financií Ivana Mikloša sa však ničoho nemusíme báť. V praxi totiž všetko ostáva po starom.

Čakajú nás však aj novinky. Od nového roka vznikla zlúčením daňových a colných orgánov úplne nová organizácia - Finančná správa. "Cieľom je vytvoriť nový, efektívnejší, lepšie fungujúci systém na organizovanie, riadenie a výber štátnych príjmov," uviedol minister financií Mikloš.

Daňové úrady len v krajoch

Ďaňových úradov bude po novom len deväť. Sídliť budú v krajských mestách. Ľudia sa, ale podľa Mikloša nedostupnosti služieb báť nemusia. "Pre daňovníka sa nič nemení,..., daňovník všetky veci vybaví tak, ako vybavil dnes," dodal Mikloš. Znamená to, že 102 daňových úradov zaniklo. Nahradili ich nové kontaktné centrá v tom istom počte. Tam vybavíte všetko potrebné. Od pondelka do štvrtka sú úrady otvorené od 9:00 do 17:00, v piatok od 9:00 - 14:00.

Nový spôsob platenia daní

Najdôležitejšou novinkou je zmena systému platenia daní. Po novom musia všetci daňovníci pri platbách použiť vygenerované číslo účtu. To obsahuje šesťmiestne predčíslie, označujúce druh dane, desaťmiestne základné číslo účtu a štvormiestny kód štátnej pokladnice. Viac o novom spôsobe platenia daní sa dozviete TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy