Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poslanci kontrolovali daňovákov, ich šéf sa dnes konečne zobudil...
Zdielať na

Poslanci kontrolovali daňovákov, ich šéf sa dnes konečne zobudil...

Kým zamestnanci daňových úradov už desiatky dní bojujú s nefunkčným systémom, ich šéf dnes oznámil, že začne problém riešiť. A hoci tvrdí, že na tom už usilovne pracujú - iný názor majú poslanci. Dnes urobili prieskum na bratislavskom daňovom úrade.

Po tom, čo sa chaosom na daňových úradoch pre nefunkčný nový informačný systém zaoberali poslanci na finančnom výbore, si dnes šli situáciu overiť na jeden z najväčších úradov v Bratislave. Informačný systém daňovej správy je podľa ich vyjadrení v havarijnom stave a vedenie Finančnej správy SR to podľa ich slov odmieta priznať.

Systém je v havarijnom stave

"Situácia je naozaj havarijná, mňa osobne veľmi mrzí, že najvyššie vedenie Finančnej správy SR si to nepriznáva, pretože nás presviedčali celé tie dve hodinky, ako je to celé fajn, ako je to veľmi blízko optimálneho stavu," vyhlásil po skončení prieskumu predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Jozef Kollár (SaS).

Vedenie finančnej správy priznalo vážny stav

Vedenie finančnej správy sa na situáciu rozhodlo reagovať až popoludní - nanešťastie, či našťastie vo vestibule daňového úradu, kde sa nevyhlo nespokojným zamestnancom ktorý miestami počúvali vysvetlenia svojich nadriadených s nemým úžasom.

Vedenie finančnej správy priznáva, že súčasný stav daňového informačného systému je vážny. Poverený prezident finančného riaditeľstva SR Igor Krnáč však tvrdí, že o tom, že nie všetky časti systému sú funkčné, bol informovaný až v piatok. "Až dnes som bol fyzicky informovaný o tom, že určité časti systému nie sú dostatočne funkčné," vyhlásil na brífingu Krnáč.

Vedenie finančnej správy nastupuje podľa jeho slov do riešenia situácie až teraz a musí do niekoľkých hodín, respektíve dní problémy vyriešiť. Šéf finančného riaditeľstva zároveň uviedol, že ak bude pretrvávať problémový stav na daňových úradoch aj naďalej a nepodarí sa mu ho zvládnuť, vyvodí osobnú zodpovednosť.

Minister reagoval iba cez hovorcu

Názor ministra financií Ivana Mikloša nepoznáme. Kým pri zrode finančnej správy medzi sviatkami bok po boku jej šéfa oznamoval Slovensku, narodenie nového dieťaťa, keď tomu dieťaťu preteká plienka akosi sa k nemu nemá. Včera na finančný výbor neprišiel, lebo riešil Grécko. No a dnes je minister celý deň mimo Bratislavy.

Stanovisko Ministerstva financií SR

Minister financií veľmi pozorne sleduje situáciu na finančnej správe. Podľa informácií, ktoré dostáva, sa problémy priebežne odstraňujú a vznikli najmä pre chýbajúcu súčinnosť medzi dodávateľom IT a finančnou správou. Vzhľadom na blížiace sa voľby sa táto problematika silne politizuje, hoci to nie je prvý raz, čo vzťahy medzi doterajším dodávateľom IT a finančnou správou vyústili do nestability systémov.

Minister však napriek politizácii témy vníma naliehavosť situácie a vydal príkaz, že v priebehu budúceho týždňa chce vidieť jasný pokrok pri rozbiehaní nového informačného systému. Je pripravený vyvodiť aj prípadné personálne dôsledky.

Brífing_Daňový_úrad_Bratislava

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy