Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dôchodcovia sa majú zle. A zlepšiť sa to ani nemá
Zdielať na

Dôchodcovia sa majú zle. A zlepšiť sa to ani nemá

Dnešní dôchodcovia často hovoria, že to majú ťažké. To je fakt, no tí budúci im možno budú závidieť krásnu jeseň života. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Totiž predostrela nevábnu víziu budúcnosti.

Nelichotivá budúcnosť Slovenska

Budúcnosť vyzerá asi takto: "Veľmi málo ľudí bude podporovať veľmi veľa ľudí v staršom veku," povedal Ľudovít Ódor z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Momentálne pripadá na jedného seniora päť produktívnych duší. O necelých 50 rokov to už nebudú ani dve, čo je pre udržanie dnešných štandardov nepredstaviteľné.

Keby šlo všetko v takom ekonomickom nastavení ako to je aj s našou pôrodnosťou, tak by sme v roku 2060 mohli mať 600 percentný štátny dlh. Reálne by nás už dávno síce odpojili od financovania trhy, ale niečo sa musí urobiť.

Napríklad s dôchodkovou reformou je spokojný, čo sa týka budúcnosti, minister, aj keď priznáva, že veštec nie je. "Nevylučujem, že prejde 10 alebo 20 rokov a bude nevyhnutné sa k tejto problematike vrátiť, lebo to bude veľmi záležať aj od vývoja ekonomiky," tvrdí minister Richter.

Podnikatelia hovoria skôr o prepade

Okrem demografie je dôležitá práve ekonomika a hospodársky rast, ktorý závisí od viacerých faktorov. Napríklad od šikovnosti nastavenia daní a odvodov. To momentálne podľa podnikateľov však spôsobí skôr hospodársky prepad a nie opak.

"Na Slovensku zaniká denodenne niekoľko desiatok pracovných miest, respektíve odchádzajú podnikatelia, optimalizujú svoje daňové základy," hovorí Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

Okrem toho, že budúcnosť je hmlistá, tak je podľa predpovede Národnej banky Slovenska aj dosť neradostná. Okrem toho, že nás má byť málo, tak má byť aj málo grošov. "To bude veľmi ťažké zvrátiť túto prognózu," hovorí Ivan Šramko z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy