Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ekonomika miluje Vianoce! Zvyšuje sa priemerná mzda a míňame...
Zdielať na

Ekonomika miluje Vianoce! Zvyšuje sa priemerná mzda a míňame...

Vianoce neovplyvňujú len chod našich domácností, nie sú len o koledách, darčekoch a medovníčkoch. Tieto tradičné kresťanské sviatky výrazne ovplyvňujú aj ekonomiku celého Slovenska. Ak by sme ich neoslavovali, určite by sme míňali omnoho menej peňazí. A to by obchodníci znášali ťažko. Sviatky im totiž ťahajú celý účtovný rok.

Nakupujeme potraviny, alkohol, tabak

Každý rok v decembri rastú tržby maloobchodu približne o 20 %. V niektorých sektoroch oveľa viac! To hovorí za všetko. Vianoce sú sviatky pokoja, radosti a - dopriania si vecí, na ktoré inak cez rok radšej ani nepomyslíme. V praxi to všetko znamená, že sa viac plnia kasy našim obchodníkom. Najväčší nárast tržieb evidujú výrobcovia potravín, alkoholu a tabaku.

"Knihy sú tiež typickým príkladom. Ľudia ich majú radi po celý rok, ale počas Vianoc máme dvoj- až trojnásobné tržby," informoval hovorca kníhkupectva Michal Brat. "Ak by nebolo Vianoc a kupovania darčekov, špeciálnych príprav, zrejme by sa všetky tržby nerozliali do iných mesiacov roka. Keby sa nekupovali darčeky, ľudia by nemali dôvod míňať peniaze," potvrdila analytička banky Eva Sadovská.

Trinásty plat, vianočné odmeny, viac práce

Odkiaľ však na to máme peniaze? Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne dostávame trináste platy, vianočné odmeny a zvyšuje sa aj priemerná mzda. Ľudia berú viac nadčasov a extra služby, o čom svedčí fakt, že v roku 2011 bola novembrová mzda vyššia o 90 eur a decembrová o 56 eur oproti tej priemernej.

Vianočné sviatky vplývajú dokonca aj na hrubý domáci produkt. Môže za to priemysel. Práve v tomto čase totiž veľké firmy mávajú štandardne celozávodové dovolenky. Podľa analytika však nie je dôvod na obavy. To, čo minieme v obchodoch, vyrovná stratu na priemyselnej produkcii.

Vianoce však neovplyvňujú len ekonomiku kresťanských krajín, ale aj tých, kde sa tradične neoslavujú. Napríklad India či Turecko. "Preniká určitá západná tradícia do daných krajín a taktiež tým, že do krajín prichádzajú turisti zo západu, ktorí si cez Vianoce doprajú," vysvetlil analytik banky Martin Baláž.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. Spojte sa s ňou cez profil na Facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy