Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európsky rozpočtový pakt je realitou! Cúvli Briti a Česi
Zdielať na

Európsky rozpočtový pakt je realitou! Cúvli Briti a Česi

Lídri 25-tich štátov Európskej únie v piatok dopoludnia podpísali novú zmluvu o fiškálnej zodpovednosti a užšej hospodárskej spolupráci členských krajín. Súčasťou rozpočtového paktu je napríklad tzv. dlhová brzda, ktorá má viesť krajiny k vyššej rozpočtovej disciplíne.

Podľa Stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya táto zmluva prinesie "hospodársku a menovú úniu, ktorá konečne stojí na dvoch nohách".

Británia a Česko nepodpísali

Zmluva hovorí o tom, že európske štáty majú hospodáriť zodpovedne, teda nemajú prekračovať deficity, strážiť si svoje dlhy a podobne. Okrem Veľkej Británie a Česka zmluvu podpísali všetky krajiny EÚ. Za Slovensko ju podpísala premiérka Iveta Radičová.

Rozpočtový pakt má Európe pomôcť bojovať s jej dlhovými problémami. Pravdou však je, že kým problémy Grécka, ktoré dopadli na celú eurozónu, vznikli v roku 2009, zmluva sa podpísala až v dnes. Ak teda všetko v záchrannom procese pôjde tak rýchlo ako doteraz, problémy možno zaniknú skôr, ako sa únia k niečomu dopracuje.

Zmluvu musia odobriť národné parlamenty

Zmluva je teda podpísaná a treba len dúfať, že ju štáty budú dodržiavať. Najprv ju však musia ratifikovať parlamenty jednotlivých členských štátov. Írsko ešte v utorok informovalo, že o novej zmluve EÚ vypíše referendum.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy