Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Politické špičky zachraňujú euro. Hriešnikov čakajú tvrdé tresty
Zdielať na

Politické špičky zachraňujú euro. Hriešnikov čakajú tvrdé tresty

Lisabonská zmluva sa meniť nebude! Plán Nicolasa Sarkozyho a Angely Merkelovej nezískal podporu celej dvadsaťsedmičky. Stroskotal na požiadavkách Veľkej Británie. Summit naplno obnažil spory medzi štátmi a dohodol tvrdé tresty pre rozpočtových hriešnikov.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy podotkol, že ďalšie snahy o prijatie reformných zmien na odvrátenie dlhovej krízy sa budú sústreďovať predovšetkým na dohodu medzi krajinami používajúcimi spoločnú európsku menu. Tá by mala padnúť do marca.

Sarkozy potvrdil, že zmeny navrhované Nemeckom a Francúzskom neboli jednohlasne schválené, keďže proti sa postavila Veľká Británia.

Historický summit

"Tento summit vojde do histórie... Uprednostňovali sme schválenie reformy kľúčových dohôd všetkými 27 krajinami. Nebolo to však možné pre pozíciu našich britských priateľov. Stane sa tak preto prostredníctvom medzivládnej dohody medzi 17 krajinami, ktorá bude otvorená aj pre ďalších," povedal Sarkozy, ktorý dodal, že podmienky vyslovené britským premiérom boli všeobecne uznané za "neakceptovateľné".

Bič na hriešnikov

Sarkozy ich pomenoval ako požiadavku o zapracovanie "istého počtu výnimiek z regulácie finančných služieb pre Britániu". "Toto sme nemohli akceptovať, spochybnilo by toto totiž veľkú časť práce, ktorú sme odviedli v záujme regulácie finančných služieb," dodal Sarkozy.

Eurolídri sa na historickom summite v piatok skoro ráno dohodli na dôležitých bodoch, ktorých plnenie má vytiahnuť spoločnú menu zo šlamastiky. Rozpočty členských štátov eurozóny by mali byť vyrovnané alebo byť v pluse. Maximálna diera v rozpočte môže byť 0,5 percenta HDP. Ak členský štát eurozóny prekročí deficit tri percentá HDP, postihnú ho automaticky sankcie.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy