Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vážna kríza eura vie byť aj takto vtipná...
Zdielať na

Vážna kríza eura vie byť aj takto vtipná...

Európska únia a najmä eurozóna sa otriasajú, no to by nebol človek človekom, keby sa aj v tej najčiernejšej chvíli nevedel sám na sebe, alebo samozrejme aj na druhých, poriadne zasmiať. Na účet Únie a eurozóny preto začali kolovať vtipy jeden za druhým... A jeden výsmešnejší než druhý. Netýkajú sa pritom len Grécka. Tu sú!

Osvojte si Gréka za 400 eur

"Za 400 eur si môžete osvojiť Gréka. Bude u vás bývať, spať za vás, popíjať kávu, chodiť na obedy a dávať si šlofíka, takže môžete pokojne chodiť do práce."

Gréci nemajú dosť dlhú pracovnú dobu...

"Prečo Grécko nezískalo poslednú časť pôžičky od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu? Pretože v Grécku nemá nikto tak dlhú pracovnú dobu, aby stihol vyplniť potrebnú žiadosť."

Kto platí?

"Grék, Ír a Portugalec idú do baru a objednajú si pitie. Kto platí? Nemec!" Tento vtip poukazuje na fakt, že hlavným pilierom boja proti kríze je Nemecko a jeho peňaženka.

Vtipkovanie zažil na vlastnej koži aj grécky reportér!

Skúsenosť s vtipkovaním má aj grécky reportér agentúry Reuters. Zašiel si totiž do kaderníctva v Amsterdame. Kaderník sa ho spýtal: "Takže ste ochotný prijať päťdesiatpercentný zostrih?" Zostrih sa po anglicky povie haircut a rovnaké slovo sa používa aj pri vymazaní dlhu.

Európska ekonomika má tvar vane

"Aký ekonomický model najlepšie vystihuje výhľad európskej ekonomiky? Dvojitá recesia, jedno odrazenie od dna alebo niečo iné?" Správna odpoveď hovorí, že bude mať tvar vane. "Prudký zošup, obdobie stagnácie a napokon všetko pôjde do odpadového odtoku."

Koľko na výmenu žiarovky?

"Koľko európskych ministrov financií treba k výmene žiarovky? Žiadneho, pretože s žiarovkami nie sú žiadne problémy."

Rozdiel medzi Islandom a Írskom?

"Aký je rozdiel medzi Islandom (Iceland) a Írskom (Ireland)?" Tento vtip sa vysmieva finančnému kolapsu Islandu v roku 2008 a následným dlhovým problémom Írov. "Jedno písmeno a šesť mesiacov."

Nemecko bráni euro

"Nemecko nikomu nebráni opustiť eurozónu, ale nedovolí nikomu zobrať so sebou žiadne eurobankovky a euromince," takýto komentár sa objavil humornej sekcii Verejný nepriateľ istých portugalských novín.

Takto vyzerá pracovná schôdza Európskej rady

Aby ste pochopili nasledujúci vtip, len pripomenieme, že nemecká kancelárka Angela Merkelová stojí na čele ekonomicky najsilnejšieho štátu Európy, manželka francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho Carla Bruni prednedávnom porodila, taliansky premiér Silvio Berlusconi miluje večierky a zbedačené Grécke ministerského predsedu Jorgose Papandreua je terčom skoro každého vtipu:

"Pracovná schôdzka Európskej rady: 19:15 pracovná večera, 20:00 bilaterálne jednanie krajín eurozóny, 22:00 tlačová konferencia - 22:05 Silvio Berlusconi vyráža do nočného klubu a všetkým platí pitie. Angela Merkelová odmieta, pretože proste chce, Sarko, pretože musí, a Papandreu kvôli tomu, že nemá na spiatočný taxík."

EÚ? Vychudnuté kravy...

Ďalší vtip porovnáva EÚ s komunistickou Radou vzájomnej hospodárskej pomoci - RVHP. U RVHP berie do úvahy už len konečný počet siedmich európskych členov (neráta s Vietnamom, Mongolskom, Kubou a Albánskom): "Aký je znak RVHP? Sedem kráv kosť a koža, ktoré sa na pastvinách navzájom doja. Znakom EÚ je dnes 27 takých kráv."

Kto to všetko zaplatí?

Napokon v nemeckom denníku Frankurter Rundschau sa objavil takýto kreslený humor: V noci chlapček príde do obývačky a hovorí, že nemôže spať. Otec sledujúci televíziu sa chápavo pýta: "Ale čože, medvedík, zdalo sa ti o tom, kto toto všetko zaplatí?"

Mimoriadne dobrú náladu mala aj premiérka Iveta Radičová. Zachytiť sa ju podarilo aj nášmu reportérovi Richardovi Jurišovi:

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy