Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Gašparovič expresne ratifikoval euroval
Zdielať na

Gašparovič expresne ratifikoval euroval

Zdroj: ISIFA

Prezident Ivan Gašparovič ratifikoval svojím podpisom euroval. Deň po tom, čo ho v parlamente na druhý pokus schválila časť koalície spoločne s opozičným SMER-om SD.

Slovensko sa minulý týždeň po opätovnom hlasovaní pridalo k skupine šestnástich krajín eurozóny, ktoré schválili zmeny v eurovale. Poslanci slovenského parlamentu vo štvrtok 13. októbra podporili dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji (EFSF), ktorým sa navyšuje kapacita eurovalu ako aj rozširujú jeho kompetencie.

Vláda Ivety Radičovej, ktorej poslanci Národnej rady SR v utorok 11. októbra pre euroval nevyslovili dôveru, schválila opätovne dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji v stredu. Zmluva následne putovala do parlamentu.

Euroval aj pre banky

Vynovený euroval, ako to predpokladá dodatok k rámcovej zmluve o Európskom finančnom stabilizačnom nástroji, má pomáhať nielen štátom, ale aj bankám. Okrem toho má väčšiu kapacitu, aby sa zabezpečilo, že rating jeho záväzkov zostane na najvyššej úrovni.

Slovenské záruky stúpli 7,7 miliardy eur

Samotný EFSF vznikol ešte 9. mája minulého roku, ako štátmi eurozóny účelovo založený subjekt na boj proti dlhovej kríze. Pôvodný objem záruk v EFSF dosahoval 440 mld. eur, pričom podiel Slovenska zodpovedal sume záruk 4,372 mld. eur. Lídri eurozóny sa však neskôr rozhodli garancie navýšiť na bezmála 780 mld. eur, čo by malo zabezpečiť pôvodne zamýšľanú efektívnu úverovú kapacitu nástroja na úrovni 440 mld. eur. Dodatok už počíta aj s účasťou Estónska a podiel záruk Slovenska na navýšenom eurovale stúpa na 7,7 mld. eur

Súvisiace články

Najčítanejšie správy