Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezident sa vráti 50 hodín od pádu vlády. Mohlo to byť skôr...
Zdielať na

Prezident sa vráti 50 hodín od pádu vlády. Mohlo to byť skôr...

Hoci slovenskú vládu kvôli prijímaniu eurovalu čakala kríza, prezident Ivan Gašparovič odišiel na služobnú cestu do Ázie. Práve on však je dôležitý pre ďalší vývoj. Do vlasti sa tak musí mimoriadne vracať späť, podarí sa mu to však až 50 hodín od pádu vlády. Deň nato už na neho bude čakať Iveta Radičová, aby do jeho rúk podala demisiu.

Prezident menuje aj odvoláva vládu a má tiež právomoc vybrať si osobu, ktorá sa pokúsi zostaviť vládu. No na to, aby toto všetko mohol urobiť, by musel byť na Slovensku. Lenže Ivan Gašparovič vyrazil do Ázie. A aj keď sa už chystal po páde vlády na predčasný návrat, objavila sa prekážka. Pre odlet prezidentského špeciálu sa narýchlo museli vybaviť extra povolenia. 

Až tri medzipristátia

To sa napokon podarilo a tak by hlava štátu z indonézskej Yogyakarty mala priletieť na Slovensko približne vo štvrtok okolo polnoci. Domov tak zavíta až 50 hodín po páde kabinetu. Gašparoviča zdrží aj to, že starý tupolev cez 15 krajín nepreletí len tak naraz. "Budeme musieť mať dokonca tri medzipristátia," povedal prezidentov hovorca Marek Trubač. 

Gašparovič prijme demisiu

Už v piatok na hlavu štátu čaká schôdzka s premiérkou. Tá kvôli politickej kríze zrušila účasť na neformálnom summite premiérov Visegrádskej štvorky. Gašparovič odvolá Radičovej vládu. Prezident po tomto kroku kabinet poverí dočasným vykonávaním funkcie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy