Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Predčasné voľby. Nie je to také ľahké...
Zdielať na

Predčasné voľby. Nie je to také ľahké...

Po páde kabinetu Ivety Radičovej nie je na stole už iba otázka schválenia eurovalu, ale aj predčasných volieb. Smer si zrejme vyberie práve túto možnosť, ako by si mohol už čoskoro skúsiť vládne repete. Nebude to mať však až tak jednoduché...

Pre smerákov je vyslovenie nedôvery Ivete Radičovej málo. Bývalý financmajster Ján Počiatek sa už vyjadril, že Smer požiada o dostatočné vyvodenie dôsledkov pádu vlády, čím rozumejú predčasné voľby.

Na tie je však potrebný súhlas ústavnej väčšiny parlamentu. Skrátenie volebného obdobia tak musí odklepnúť minimálne 90 poslancov. Na predčasných voľbách sa teda musia zhodnúť predstavitelia parlamentných strán, ktorí by mali tiež určiť termín ich konania. Ten musí zohľadniť zákonné lehoty pre ustanovenie volebných komisií, či navrhovanie kandidátov.

Sulík je nahraditeľný

Podľa ústavy vyhlasuje voľby šéf parlamentu. V prípade odvolania Richarda Sulíka z funkcie však tak môže urobiť aj zastupujúci predseda národnej rady. Bolo to tak v roku 2006, keď po odchode KDH z vládnej koalície odstúpil i vtedajší šéf parlamentu Pavol Hrušovský. Voľby vtedy vyhlásil poverený podpredseda zákonodárneho zboru Béla Bugár.

Gašparovič môže rozpustiť parlament

Ďalšou možnosťou ako sa prepracovať k predčasným voľbám je aj rozpustenie národnej rady prezidentom Ivanom Gašparovičom. K tomuto kroku však hlava štátu by pristúpila až vtedy, ak by parlament neschválil novému kabinetu jeho programové vyhlásenie do šiestich mesiacov. 

SITA/AP/Alik Keplicz

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy