Jasno
11°
Bratislava
Rokovanie eurolídrov v Bruseli sa skončilo prudkou hádkou
Zdielať na

Rokovanie eurolídrov v Bruseli sa skončilo prudkou hádkou

Summit lídrov Európskej únie sa skončil prudkou hádkou. Hlavnými aktérmi boli Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron. Francúzskeho prezidenta poriadne vytočil Cameronov nesúhlasný postoj s návrhom, že na stredajšom stretnutí by sa mali zúčastniť iba lídri 17 krajín používajúcich spoločnú európsku menu.

Keďže sa však podľa Camerona budú prijímať významné rozhodnutia zasahujúce všetky krajiny 27-členného bloku, z rokovaní by lídri ostatných krajín vylúčení byť nemali. Názor britského premiéra však francúzskeho lídra mimoriadne rozladil.

"Je nám zle z vášho kritizovania a poučovania, čo máme robiť. Vravíte, že nenávidíte euro, nechcete vstúpiť (do eurozóny) a teraz chcete narúšať naše stretnutia," povedal podľa britskej tlače Sarkozy Cameronovi, ktorý pre stredajší summit zrušil svoju návštevu Japonska a Nového Zélandu.

Cameron totiž rátal s účasťou na bruselských rokovaniach, kde sa podľa jeho slov budú prijímať rozhodnutia, ktoré zasiahnu jednotný európsky trh. Ako sa v nedeľu vyjadril, krajinám mimo eurozóny hrozí nebezpečenstvo z vyradenia z rozhodovacieho procesu.

Pokrok v rokovaniach

Rokovanie však aj tak malo zmysel. Eurolídri pokročili v dohode o opatreniach, ktoré majú pomôcť prekonať dlhovú krízu. Povedala to šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Podľa nej je však v nasledujúcich dňoch stále na čom pracovať. 

Čelní predstavitelia Európskej únie sa stretnú v stredu v Bruseli s cieľom definitívne prijať opatrenia, ktoré budú viesť k zastaveniu dlhovej krízy v eurozóne a prinavráteniu dôvery trhov k európskej ekonomike. Nadviažu tak na víkendové bruselské stretnutie, ktorého výsledky zverejnené neboli.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy