Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
PRIAMO Z MIESTA: V Bruseli sa začal kľúčový summit
Zdielať na

PRIAMO Z MIESTA: V Bruseli sa začal kľúčový summit

Európu čaká dnes veľký deň - Summit európskych lídrov, ktorí majú dať odpovede na pálčivé otázky starého kontinentu. Ako naložiť s Gréckom, čo s dlhovým problémami ďalších krajín, ako sa pripraviť na novú recesiu a podobne. Summit už mal byť v pondelok a utorok. Napokon ho však preložili a politici tak získali navyše týždeň času.

Summit sa však poriadne ešte ani nezačal a už je jasné, že nepomohol ani týždeň času nazvyš, konkrétne rozhodnutia budú jasné až v stredu. Nemecká kancelárka totiž do nedele nezíska mandát parlamentu na kľúčové rozhodnutia. Dnešok bude najmä o bankách.

Iveta Radičová zatiaľ neprezradila, s čím vystúpi Slovensko. Na našu politickú scénu sa však už pýtali viacerí európski lídri.

"Ohľadom rekapitalizácie bánk, ktorá bude určite hlavnou témou summitu," povedala analytička Zuzana Tučeková. V preklade to znamená, či sa majú peniaze z eurovalu nalievať aj do bánk, ktoré investovali v problematických krajinách.

Nebude chýbať ani téma navýšenia eurovalu - možno až na dva bilióny eur. Toto opatrenie by malo slúžiť najmä pre prípad, že by o pomoc požiadali aj veľké ekonomiky ako Taliansko a Španielsko. Pred summitom sú napäté najmä trhy.

"Očakávajú, že sa riešenie krízy posunie ďalej, samozrejme nemožno očakávať, že problémy s financovaním štátov sa vyriešia tento víkend," povedal ďalší analytik Juraj Valachy.



Jeff Barnes

Súvisiace články

Najčítanejšie správy