Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bruseli to iskrilo! Dohoda bez Británie
Zdielať na

V Bruseli to iskrilo! Dohoda bez Británie

Eurozóna bude voči nezodpovedným krajinám prísnejšia. Neminú ich automatické tresty v prípade, že si nebudú plniť povinnosti. Európska únia sa v snahe o tesnejšiu fiškálnu úniu a záchranu eura v piatok dohodla na uzatvorení novej dohody bez Veľkej Británie.

"Túto krízu využijeme ako príležitosť pre nový začiatok," povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaniach na piatkovom summite EÚ. Dohoda bude podľa jej slov predložená začiatkom marca a okamžite sa môže ratifikovať.

Bez Británie

"Ľutujeme, že Británia nemohla ísť touto cestou. Naozaj existovala iba jedna krajina, ktorá sa viac dištancovala. Bola to Veľká Británia. Chcem však zdôrazniť, že z rozhovorov s britským premiérom Davidom Cameronom je jasné, že aj Británia je závislá od stabilného eura, keďže táto mena ovplyvňuje ekonomickú situáciu v celej Európe. Sme na jednej lodi," konštatovala Merkelová.

Vzťah k EÚ sa zmenil

Británia nechce stáť mimo Európskej únie, jej vzťah k ostatným členom sa však zmenil. Britský premiér David Cameron to vyhlásil po tom, ako jeho delegácia na summite EÚ v Bruseli vetovala návrh na zakotvenie nových pravidiel finančnej disciplíny v celoeurópskej zmluve. 

Britský premiér počas štvrtkového a piatkového summitu zablokoval prijatie zmluvy o sprísnení rozpočtových pravidiel v rámci celej EÚ s odôvodnením, že navrhované opatrenia by ohrozili londýnske finančné trhy.

Zvyšných 26 členov sa však nakoniec dohodlo na vytvorení takzvaného "nového finančného celku" prostredníctvom medzištátnych dohôd. "Čo sa týka budúcnosti, áno, samozrejme to predstavuje zmenu v našom vzťahu s Európou. Ale jadro nášho vzťahu - jednotný trh, obchod, investície, rast a pracovné miesta, ktoré chceme mať - zostáva nezmenené," dodal Cameron.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy