Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
SERVISNÁ TÉMA. Kedy kúpiť nehnuteľnosť
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA. Kedy kúpiť nehnuteľnosť

Je to poriadne zlé a bude ešte horšie. Toto je odkaz, ktorý každý deň počúvame od politikov, ekonómov aj analytikov. Nemecká premiérka nám predpovedá desať rokov krízy. Takéto Jóbove správy zasiahli samozrejme aj trh s realitami. Neistotu už makléri prirovnávajú k roku 2008. Čo má teda kupujúci alebo predávajúci urobiť, aby sa ho situácia dotkla čo najmenej? Poradí vám hosť Ivana Jandu.

Treba kupovať, predávať, báť sa alebo sa do vecí pustiť po hlave? Aké reakcie trhu na krízu vo svete môžeme očakávať? Treba počkať pri kúpe bytu? Ako závisia ceny bytov od regiónov Slovenska? Tak aj na tieto otázky si posvietil hosť v štúdiu Novín o 12-tej, známy televízny arbiter z Nového bývania a zároveň majiteľ realitnej kancelárie Martin Čapo. Pozrite si VIDEO!

Realitka alebo na vlastnú päsť?

Pri kúpe bytu riešime otázku, či spolupracovať s realitnou kanceláriou alebo na vlastnú päsť. Ako sa správne rozhodnúť?

V čom vám realitná kancelária pomôže?

Veľa ľudí si myslí, že spolupráca s realitkou sú vyhodené peniaze. Ak sa však nevyznáte v právnych veciach, realitná kancelária v tomto prípade je veľmi užitočná. Pozor si však musíte dať aj pri výbere realitnej kancelárie. Podľa portálu trh.sk by ste mali hľadať takú realitnú kanceláriu, ktorej povesť a meno sa nespájajú so škandálmi.

Na čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárie?

Pri výbere si preštudujte aké má realitná kancelária skúsenosti, aké služby ponúka a aká je jej výška provízie. Totiž nie každá realitná kancelária sa zameriava na obchod so všetkými typmi nehnuteľnosťami. Ani právny servis nemusí poskytovať každá realitná kancelária.

Pozor na zmluvu

Zmluvu si prečítajte niekoľko krát. Nie je na škodu, ak si ju pozrie čo najviac ľudí. Určite máte v blízkosti právnika, ktorý vám ju tiež môže skontrolovať. Čím via ľudí, tým väčšia šanca, že odhalíte chyby prípadne nedostatky tej zmluvy.

Nie len kúpno-predajná zmluva je dôležitá. Dajte si pozor aj na sprostredkovateľskú zmluvu. Pri nej je potrebné skontrolovať, či realitná kancelária nenavyšuje cenu bytu bez súhlasu predávajúceho.

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte

Nechajte si dostatok času na rozmyslenie. Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch čoraz viac rozmáhajú. Riziko podvodu sa zmenšuje vtedy, ak využívate služby právnej poradne, ale aj vtedy, ak spolupracujete s realitnou kanceláriou.

Podľa internetového portálu trh.sk, určitú záruku serióznosti dáva realitným kanceláriám aj členstvo v Národnej asociácii realitných kancelárií. Zoznam týchto realitných kancelárií sa nachádza na stránka www.narks.sk

ISIFA

Súvisiace články