Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Európa sa otriasa v základoch. Taliansko môže pochovať euro!
Zdielať na

Európa sa otriasa v základoch. Taliansko môže pochovať euro!

Dlhová kríza naberá na obrátkach. Po nekončiacich sa problémoch s Gréckom, musí Európa hasiť ďalší vážny problém. Taliansku hrozí, že si nebude môcť požiačiavať na finančných trhoch. Eurozóna by pri takýchto problémoch tretej najväčšej ekonomiky mohla dostať osudný úder...

Niečo podobné sa stalo aj Grécku. Ak by však takáto situácia nastala v prípade Talianska, išlo by o oveľa vážnejší problém. Európa by s veľkou pravdepodobnosťou nemala dosť zdrojov, aby krajine mohla pomôcť. Na tak veľkú ekonomiku by jednoducho žiadny zo záchranných programov nestačil. V prípade bankrotu Talianska, by tak euro zrejme neprežilo.

Výnosy z päťročných talianskych vládnych dlhopisov sa už dostali nad kritickú hranicu 7 %. Nad túto kritickú cifru sa pritom už vyšplhali aj výnosy z desaťročných dlhopisov i z dvojročných štátnych cenných papierov. Neskôr dokonca nakrátko prekročili 8 %! Ide o smutný rekord v histórii eurozóny. Už sedempercentná hranica sa podľa odborníkov považuje za limit udržateľnosti.

Najskôr reformy, potom demisia

Krajina preto musí prijať rázne opatrenia, aby sa jej podarilo, čo najviac stopnúť ďalšie zadlžovanie. Taliansko sa zaviazalo, že svoju ekonomiku dá do poriadku do roku 2013. Ekonomická situácia v krajine už má aj politický dopad. Premiér Silvio Berlusconi prisľúbil, že podá demisiu a v ďalších voľbách už nebude kandidovať. Odíde však až po odklepnutí reforiem.

Bolestivých 45 miliárd

O úspornom balíčku, ktorý má ušetriť vyše 45 miliárd, sa má hlasovať budúci týždeň. "Až bude splnený tento záväzok, premiér predloží hlave štátu svoju rezignáciu," uviedla kancelária talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana. Podpora šéfa vlády medzi obyvateľmi Apeninského polostrova výrazne klesla a v súčasnosti sa pohybuje na rekordnom minime 22 percent.

Problémy Talianska sleduje celý svet. Vyjadrila sa k nim aj premiérka Iveta Radičová. Taliani podľa nej musia urýchlene spustiť nápravné opatrenia.  Prvým krokom je podľa nej vyriešenie politickej situácie, nasledovať by mali reformy, konsolidácia a aj diskusia o privatizácii.

Zvládnu to?

"Som presvedčená, že Taliansko má vnútornú kapacitu na zvládnutie situácie, v ktorej sa momentálne ocitlo,“ povedala premiérka. Skutočnosť, že je v silách Talianska samotného sa zo súčasnej situácie dostať, potvrdil aj štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška. "Taliansko nie je Grécko, Taliansko má veľké aktíva,“ konštatoval.

Podľa premiérky je dôležité, aby sa nepriaznivé postavenie Talianska na finančných trhoch vyriešilo v čo najkratšom čase. "Je nevyhnutné, aby situácia v Taliansku nemala dlhodobý ani strednodobý charakter, ale aby mala trvanie niekoľkých týždňov, maximálne dvoch-troch mesiacov,“ tvrdí Radičová. Úvahy o možnom konci eurozóny sú však zatiaľ podľa nej predčasné.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy