Skoro jasno
18°
Bratislava
Grécky premiér Papandreou odstupuje, voľby budú 19. februára
Zdielať na

Grécky premiér Papandreou odstupuje, voľby budú 19. februára

Je dohodnuté. Hlavné grécke politické strany sa v noci na pondelok dohodli na predčasných parlamentných voľbách. Konať sa majú 19. februára. Zároveň sa grécky premiér dohodol s opozičným lídrom Antónisom Samarásom na vytvorení koaličnej vlády, ktorej úlohou bude okrem iného zabezpečiť schválenie najnovšieho krízového plánu.

Georgios Papandreou zároveň súhlasil so svojím odchodom z funkcie. Premiéra prechodnej vlády by mali hlavné politické sily určiť dnes, teda v pondelok. Podľa niektorých zdrojov by sa ním mal stať terajší minister financií Evángelos Venizélos.

Vláda národnej jednoty

Papandréou začal ešte v sobotu rokovať o vytvorení takzvanej vlády národnej jednoty, ktorá by mala pozostávať aj z opozičných strán. Urobil tak krátko po tom, ako mu parlament v piatok v nočných hodinách tesným pomerom vyslovil dôveru.

Papandréouova snaha o sformovanie takzvaného krízového kabinetu súvisí s jeho zámerom získať na politickej scéne širší mandát na schválenie krízového plánu pre Grécko, ktorý prijali lídri na nedávnom summite Európskej únie. Premiér však údajne odmietal rezignovať, kým sa jeho strana Panhelénske socialistické hnutie nedohodne na podobe novej vlády s najsilnejšou opozičnou stranou Nová demokracia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy