Polojasno
17°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Grécka vláda prežila hlasovanie o dôvere
Zdielať na

Grécka vláda prežila hlasovanie o dôvere

Grécky parlament krátko pred polnocou vyslovil dôveru socialistickej vláde Georgiosa Papandrea. Ten pred tým poslancom sľúbil, že začne hneď od soboty jednať o vytvorení širšej koalície so zástupcami všetkých strán.

V tristo člennom parlamente kabinet podporilo 153 poslancov. Vládnuce Panhelenské socialistické hnutie (PASOK) má v parlamente 152 kresiel. Papandreovi sa tak podarilo upokojiť revoltu vo vlastných radoch strany. 

grécky premiér sa má dopoludnia stretnúť s prezidentom krajiny Karolosom Papuliasom. S ním chce konzultovať zloženie prípadnej novej koaličnej vlády, ale aj otázku, kto bude na čele kabinetu.

Pred hlasovaním sa totiž niektorí poslanci vládnucej strany vyhrážali, že vládu nepodporia. Papandreou sa ale zaručil, že vytvorí prechodnú koaličnú vládu, ktorá zaistí realizáciu životne dôležité nové dohody o zahraničnej finančnej pomoci Grécku.

Papandreou odmietol požiadavku opozície na vyhlásenie predšasných volieb. "Voľby v tejto dobe sa nielen rovnajú katastrofe, ale nemali by sa konať ani v najlepšom záujme ľudí," prehlásil. Za jediné riešenie označil prijatie európskeho plánu za podpory širšej koalície, bez volieb a so silnou vládou.

Papandreova vláda sa ocitla na pokraji zániku tento týždeň, keď premiér prišiel s návrhom usporiadať referendum o tom, či grécko od Európy vôbec chce pôžičku. To u predných európskych politikov vyvolalo doslova zdesenie a podobne reagovali aj trhy v Európe aj za morom. Papandreou myšlienku referenda vo štvrtok stiahol.

SITA

Súvisiace články