Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci tvrdia, že mozgové bunky sa naozaj obnovujú. Vyvinú liek na Alzheimerovu chorobu?
Zdielať na

Vedci tvrdia, že mozgové bunky sa naozaj obnovujú. Vyvinú liek na Alzheimerovu chorobu?

BRATISLAVA / Vedci zistili, že zlyhávanie krátkodobej pamäte spôsobuje nízky stav mladých mozgových buniek. Dobrou správou je, že tieto mladé bunky sú schopné rozvíjať sa aj u ľudí v staršom veku. Otázkou ale je, čo týmto bunkám najviac škodí. Dlho sa tvrdilo, že alkohol.

Je nepochybné, že alkohol likviduje mozgové bunky a ako prvé mu padnú za obeť tie najslabšie a poškodené. Alkohol je teda akýmsi predátorom mozgových buniek. Dlho sa predpokladalo, že po narodení sa vyvinie konečný počet mozgových buniek, ktoré sa vekom míňajú. "S tými žijete, ktoré poškodené odumierajú a všetky problémy sú spôsobené tým," uviedol Július Hodosy z Ústavu molekulárnej biomedicíny Univerzity Komenského.

Alkohol pri nadmernom pití bunky poškodzuje a stres proces odumierania buniek urýchľuje. "Prvé odumiera to, čo bolo už predtým poškodené," povedal Hodosy.

Vedci už pred desiatkou rokov prišli s hypotézou, že počet mozgových buniek sa predsa len obnovuje. Španielski vedci až teraz prišli s nepriamymi dôkazmi z pitvy mozgov nebožtíkov do 48 hodín po smrti. "Podarilo sa snáď prvýkrát dokázať, že sa nachádzajú v jednej časti mozgu, konkrétne v hipokampe, bunky v rôznom štádiu vývinu," povedal Hodosy.

Znamená to, že k starším bunkám postupne museli pribúdať aj mladé, a to až do veku 90 rokov. Hipokampus je oblasť mozgu dôležitá pri ukladaní informácií z krátkodobej do dlhodobej pamäti. Poruchy pamäti zas súvisia s demenciou a s Alzheimerovou chorobou. "Pri niektorých ochoreniach, ako napríklad Alzheimer, týchto nových buniek, je podstatne menej," uviedol Hodosy.

Čím vyššie štádium choroby, tým menej buniek. Keby sa našiel spôsob ako ich rast stimulovať, mohli by sme mať liek proti Alzheimerovej chorobe. To bol vlastne zmysel výskumu. "Druhý smer výskumu je v tom, že treba zistiť, prečo sa to deje, že niekde ich je viac a inde menej," povedal Hodosy.

V každom prípade, mozgové bunky rastú, zatiaľ iba nevieme za akých podmienok a ako rýchlo. S pitím alkoholu teda veľmi opatrne, aby sa nestalo, že mozgové bunky budete likvidovať rýchlejšie ako stihnú dorásť nové. "Platí, že všetko s mierou, čiže alkohol nebudeme zakazovať, ale keď, tak kvalitný a obmedzene," povedal Hodosy.

Pozrite si ako precvičiť mozog.

Súvisiace články