Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiare zakladali dobrovoľní hasiči. Mali na to šokujúce vysvetlenie
Zdielať na

Požiare zakladali dobrovoľní hasiči. Mali na to šokujúce vysvetlenie

GORLICE / Skupina dobrovoľných hasičov, ktorá zakladala požiare. A to len preto, aby ich mohla uhasiť. Keď im na to policajti prišli, poskytli šokujúce vysvetlenie.

Séria nezvyčajných požiarov sa začala ešte minulý rok v decembri v meste Gorlice. Z neznámych príčin začalo horieť miestne družstvo. Požiare pritom pokračovali aj po novom roku. Dohromady ich bolo päť. Policajti začali mať podozrenie, že majú dočinenie s podpaľačom. To však ešte netušili, že pátranie ich dovedie priamo k tým, ktorí mali s ohňom bojovať.

"V určitom momente sme začali mať podozrenie, že požiare môžu zakladať miestni dobrovoľní hasiči. Zamerali sme sa týmto smerom," uviedol hovorca polície Sebastian Gleń. 

Podozrivé bolo predovšetkým to, že hasiči boli na miestach požiaru až príliš rýchlo. Pri poslednom požiari však utrpel ťažké zranenia 56-ročný muž – majiteľ družstva.

"Tam, kde niečo podpálili sa za chvíľu objavili, tentokrát v úlohe hasičov a záchranárov. Dokonca zachraňovali aj muža z domu, ktorý najskôr podpálili," dodal Gleń. Policajti dobrovoľných hasičov zadržali a previezli do väzby. Najskôr sa odmietali priznať, avšak po čase podali kuriózne vysvetlenie. "Motívom bolo to, že chceli mať zážitok. Aby proste niečo prežili. Nechceli sa nudiť," pokračuje Gleń. Profesionálni hasiči takéto správanie svojich kolegov nechápu.

"V jednom prípade sú obvinení z pokusu o ťažké ublíženie na zdraví, ktoré svojim konaním spôsobili," uviedol prokurátor Slavomir Korbelak. Obvineným dobrovoľným hasičom teraz hrozí trest odňatia slobody až na 5 rokov.

Pozrite si archívnu reportáž o dobrovoľných hasičoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy