Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Liptov ako veľké otvorené múzeum. Ponúka tajomstvá na zemi i pod ňou
Zdielať na

Liptov ako veľké otvorené múzeum. Ponúka tajomstvá na zemi i pod ňou

LIPTOV / Slovenský predkovia nám okrem krojov a chytľavej hudby zanechali aj historické budovy, remeslá a zvyky, na ktoré je bohatý najmä sever krajiny. V Liptove ich právom považujú za jeden zo svojich pokladov.

Liptov je ako jedno veľké otvorené múzeum. Milovníkov peňazí určite dostane Podzemie pod vežami v Liptovskom Jáne.

"Snažíme sa návštevníkom ukázať príbeh mince od kamienka, rudy, po tú samotnú mincu. Ako ten výrobný proces prebiehal, koľko práce za tým v minulosti bolo a snažíme sa trošku problížiť históriu na Liptove," hovorí sprievodkyňa v Podzemí pod vežami Zuzana Laučíková.

Pamätné mince sa razia na špeciálnom stroji. Navštevníkov ale najviac zaujme záver každej prehliadky. Ten spestruje súboj o ich nového majiteľa.

"Bez ohľadu na to, čo sa deje, deti dražia najradšej a veľmi ich to baví," dodáva.

Všetky mince sú pravé, no majú jednu chybu. Nedá sa s nimi platiť v obchode.

Po stopách Hlinku

V meste sa dá vydať napríklad po stopách ružomberského rodáka Andreja Hlinku. Pamiatka na jedného z najvýznamnejších Slovákov histórie sprevádza návštevníkov na viacerých miestach.

"Jednak je to jeho rodný dom v mestskej časti Černová a jednak je to mauzóleum, ktoré sa nachádza pri budove mestského úradu," hovorí primátor Ružomberka Igor Čombor.

Jedným z najväčších skvostov Liptova je Vlkolínec, ktorý v roku 1993 zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Ide o najväčší komplex zachovaných drevených domčekov vrchárskeho typu v strednej Európe.

"Dvadsať ľudí tu trvalo celoročne žije a ostatok je prechodne chalupársky obývaný," približuje pracovník Informačného cetra Vlkolínec Pavol Jaňák.

Počas druhej svetovej vojny Vlkolínec ako strategické miesto obsadili jednotky SS. Ich pôsobenie dodnes pripomína pohyblivé múzeum.

"V prvej etape vypálili 20 domov, v druhej 22 domov," vysvetľuje Peter Grieš z Vlkolínskeho odboja.

Remeslá

V dedine plnej tradícií nesmú chýbať ani tradičné remeslá a najlepší spôsob, ako im prísť na chuť je vyskúšať ich na vlastnej koži.

"Je možné vyskúšať si rezbárstvo, točenie na hrnčiarskom kruhu či tkáčstvo," vyratúva Jaňák.

Súvisiace články