Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Termálna, liečivá aj morská. Najcennejším pokladom Liptova je voda
Zdielať na

Termálna, liečivá aj morská. Najcennejším pokladom Liptova je voda

LIPTOV / Nie je voda ako voda. Na Liptove o tom vedia svoje, pretože k dispozícii majú aj termálnu, liečivú či dokonca morskú. Niet divu, že práve voda je pre celý región už od nepamäti jedným z najcennejších pokladov. Nielenže mala ozdravné účinky, ale vraj na nej aj v minulosti dokázali celkom slušne zarábať.

Celý Liptov je doslova prevŕtaný termálnymi prameňmi. Len v Liptovskom Jáne a jeho okolí je ich viac ako 10 a viaceré sa stále aktívne využívajú. V minulosti vraj tieto bublinky vyvážali do šumivého vína, no a dnes sa v nich veselo máčajú. Aj keď ani bez alkoholu táto voda nechutí zle.

"Dá sa povedať, že je veľmi dobrá na trávenie. Ľudia, ktorí sa v nej kúpu tvrdia, že je dobrá aj na pohybové ústrojenstvo, na kožné choroby," hovorý starosta Liptovského Jána Ján Filo.

Liečivá voda

Ozdravné účinky liptovskej vody naplno využívajú aj v Kúpeľoch Lúčky, ktoré už dávno nie sú len pre ženy alebo chorých. Pod rukami miestnych terapeutiek dostáva aj prevencia úplne iný rozmer.

"Poskytujeme širokú škálu rôznych liečebných procedúr a využívame pri tom našu liečivú vodu," upresnila ekonomická námestníčka Kúpeľov Lúčky Slávka Madveďová.

Morské vlny

Vďaka Aqua-Vital Parku dokážu aj kúpele ulahodiť milovníkom relaxu. Kto však túži po zábave a slanej vode, musí si vybrať niektorý z miestnych akvaparkov, kde sa bude cítiť ako v exotike.

"Máme pravé morské vlny, tá najväčšia má až dva metre a volá sa cunami," prezradila Lýdia Chovancová, riaditeľka marketingu akvaparku Gino Paradise.

K moru patria aj dravé ryby, no že do akvaparku budú lákať štyri pravé žraloky, to asi čakal málokto. Okrem žralokov našli domov v miestnych akvaparkoch aj iné dravé rybičky. Po ich útoku však človek nepríde o celé nohy, ale iba o odumretú časť kože. 

Kráľovná Liptova

Hovoria im garra rufa a sú to usilovné wellness pracovníčky. "Zabezpečujú, že nôžky sú krásne, hladké, znovuzrodené a mladé," vysvetľuje Jana Kňavová, riaditeľka marketingu akvaparku Tatralandia.

Radosť sa potom s nimi ukázať na havajskej pláži, či už s doskou alebo aj bez nej. Ako upresnila Jana Kňavová, tento rok spustili novinku - surfovacie vlny. Priblížili sa tak k havajskej tropickej atmosfére.

Kto však predsa len preferuje klasiku, musí vymeniť trópy za svieži liptovský vánok. Kráľovnou Liptova je Mara – najväčšia vodná nádrž na Slovensku, ktorá má čo ponúknuť nielen na hladine, ale aj pod ňou. "Je to jediná prírodná pláž pri takejto vodnej nádrži," dodala Jana Kňavová, riaditeľka marketingu Mara camping. Ponuka športov a zábavy však nepozná hraníc a po vode sa tak dá nielen voziť, ale sa nad ňou aj niekoľko metrov vznášať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy