Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chupacabra či bratislavská šelma: Mýtické zviera je v každej kultúre
Zdielať na

Chupacabra či bratislavská šelma: Mýtické zviera je v každej kultúre

BRATISLAVA / Neznáma šelma sa už niekoľko týždňov voľne potuluje neďaleko hlavného mesta. Naposledy ju videli na okraji bratislavskej Rače. Viaceré indície naznačujú, že ide o mladú pumu. Niektorí miestni obyvatelia začali šelmu prirovnávať k mýtickému zvieraťu. To je podľa odborníčky dôležitou súčasťou kultúry každého národa.

Záhadná šelma, ktorú minulý týždeň spozorovali pri jazere neďaleko cesty zo Senca do Bratislavy, je späť. Opisy nasvedčujú, že ide o mladú pumu. 

Šelmu videl svedok minulý piatok vo vinohrade medzi Vajnormi a Račou. Okamžite zalarmoval políciu. "Mačkovitá šelma sa mala pohybovať v lokalite vinohradu nad spojnicou Púchovskej a Rybničnej ulice," potvrdila bratislavská krajská hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Plagáty

Samospráva v okolí začala plagátmi upozorňovať obyvateľov, aby boli opatrní.
"Tá obava bude, všetci sme otcovia, všetci máme nejaké rodiny, veľa Vajnorákov chodí sem do vinohradov obrábať," vysvetľuje starosta mestskej časti Rača Ján Mrva.

V pohotovosti sú poľovníci i polícia. Neznámy pôvod môže podľa etnologičky vyvolať v ľuďoch strach. Vznikať môžu i rozličné fámy. "Každé neznáme zviera vzbudzovalo rešpekt a strach," potvrdzuje Katarína Nádaská.

Chupakabra

Podľa etnologičky má každá kultúra svoje mýtické zviera. V poslednom čase to bola chupakabra, ktorú údajne spozorovali na americkom kontinente.

Zapáchajúca šelma bez srsti s niekoľkými šupinami na chrbte pripomína líšku. Má dlhé nohy a pohybuje sa ako klokan. Živí sa krvou zvierat a nebojí sa vraj ani človeka.

Obluda

Pred troma rokmi mal takúto príšeru zabiť farmár na Ukrajine. Mýty sa ale nevyhli ani Slovensku. Ešte v roku 2007 vytiahol rybár z Latorice obludu, ktorá pripomínala mimozemšťana.

"Morský svet je plný príšer a čím ideme hlbšie do histórie, tým sú strašidelnejšie. Zoológovia však opisy námorníkov vysvetlili, že ide o bežné druhy," vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Beštia

Koncom 18. storočia šírila francúzskym vidiekom strach beštia z Gevaudanu. V tamojších lesoch zabila takmer dvesto ľudí. Kráľ vyhlásil niekoľko honov, pri ktorých zastrelili vyše tisíc vlkov.

Experti sa dodnes rozchádzajú v tom, či zabíjal obrovský vlk alebo vycvičené exotické zviera dovezené z Afriky, prípadne psychopatický sadista prezlečený do zvieracej kože.

Každá kultúra má svoje mýtické zviera. Do Bratislavy mieri záhadná šelma, pozrite si reportáž Dalibora Skladana:

Zdielať na

Súvisiace články