Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri Senci opäť videli veľkú šelmu. Objavili aj čerstvé stopy
Zdielať na

Pri Senci opäť videli veľkú šelmu. Objavili aj čerstvé stopy

SENEC / Neďaleko Bratislavy sa podľa niekoľkých ľudí pohybuje neznáma šelma. Obrovské zviera v utorok ráno vydesilo matku s deťmi pri Bernolákove. Na poli objavili aj čerstvé stopy zvieraťa. V pohotovosti je polícia i poľovníci.

Neznámu mačkovitú šelmu spozorovala mladá žena na jazere neďaleko Bernolákova a ihneď zalarmovala políciu.

Matka sa krátko pred desiatou chcela okúpať so svojimi deťmi, keď si všimla mohutné zviera, ktoré sa prišlo napiť vody. Bolo od nej vzdialené asi sto metrov a veľkosťou pripomínalo dogu, pohybovalo sa ale skôr ako mačka.

"Privolal som na miesto štátnu políciu, taktiež poľovníkov z miestneho združenia, lokalita bola prepátraná," informoval Peter Lonský z obecnej polície v Bernolákove.

Nebezpečné miesto

Miestny rozhlas opakovane varoval obyvateľov, aby sa miestu údajného výskytu šelmy oblúkom vyhýbali.

"Bola videná voľne sa pohybujúca mačkovitá šelma hnedej farby. Upozorňujeme občanov, aby sa nezdržiavali v uvedenej lokalite," hlásal rozhlas.

Policajtom ani poľovníkom sa zviera vypátrať nepodarilo. Hospodár miestneho poľovníckeho združenia ale na neďalekom poli objavil čerstvé stopy, ktoré by mali patriť záhadnej šelme.

"Mačkovité šelmy väčšinou zaťahujú pazúry. Podľa rozpätia si myslím, že môže mať tak 30 až 40 kilogramov," myslí si hospodár poľovného združenia Svätá Diana v Bernolákove Karol Navar.

Podľa neho by sa mohlo jednať mladú pumu, prípadne levicu.

Pátranie po šelme

Miestni poľovníci sa chystajú tráviť západy slnka na postriežke, keďže plánujú šelmu pri jazere vypátrať. "Takáto šelma vydrží o hlade aj dva týždne, ale keď to na ňu príde, nemá problém si niečo uloviť, ako mladé srnčatá či diviačiky," hovorí Navar.

Mačkovité šelmy lovia vyčkávaním v úkryte, odkiaľ dokážu rýchlo vyštartovať za korisťou na krátku vzdialenosť. Keďže sa ku zvieraťu nikto nehlási, nie je vylúčené, že skončí ako škodná v revíri.

"Človek nevie, či to bolo ochočené, či to ušlo od niekadiaľ, má to rešpekt pred ľuďmi, alebo nemá," myslí si Navar.

Na pozore pred neznámou šelmou by mali byť najmä starší ľudia a malé deti. Pred pár dňami podobné zviera videli v neďalekej lokalite Svätý Martin pri Senci. "Má sa jednať o tú istú šelmu," potvrdil Lonský.

Obecná polícia môže bežne postihovať majiteľov zatúlaných psov, na mačkovité šelmy sú ale nariadenia prikrátke.

V Bernolákove videli neznámu mačkovitú šelmu. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy