Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Radikáli z Iraku uniesli 145 kurdských detí, učia ich samovražedným útokom
Zdielať na

Radikáli z Iraku uniesli 145 kurdských detí, učia ich samovražedným útokom

Zdroj: SITA

DAMASK / Islámski radikáli, ktorí momentálne bojujú v severnom Iraku, uniesli v Sýrii 145 kurdských detí. Rodičia sa obávajú, že islamisti vystavia deti intenzívnemu školeniu o islame a pripravujú ich na samovražedné útoky.

Deti uniesli medzi Halabom a Minbadžom na severe Sýrie 29. mája, keď sa vracali zo školy, kde skladali skúšky. Únoscovia boli z Islamského štátu v Iraku a Levante, čo je skupina vyznávajúca ideológiu Al-Kájdy. Na severe Sýrie a Iraku chce vytvoriť chalífát. V rukách už má veľkú časť severovýchodných oblastí Sýrie a týždeň už okupuje sever Iraku.

Piatim deťom, ktoré boli v skupine, sa podarilo utiecť a po návrate domov povedali, že im únoscovia dávali lekcie o svätej vojne proti nepriateľom boha a odpadlíkom. Rodičia ostatných rukojemníkov sa boja, že únoscovia deti pripravujú na samovražedné operácie.

20 mŕtvych

Boje v Sýrii stále pokračujú. Armádne vrtuľníky v stredu bombardovali utečenecký tábor pri jordánskych hraniciach. Pri strete zabili 20 ľudí. Väčšina z nich boli ženy a deti. Na tábor vraj spadli takzvané barelové bomby, teda sudy naplnené výbušninami a črepinami. Svet Sýriu za používanie takejto munície, ktorá má nepresný dopad, už skritizoval.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní vyšetruje prípady použitia chlóru v Sýrii. Vo svojej správe uvádza, že jej vyšetrovatelia dospeli k záveru, že v Sýrii použili toxické látky dráždiace dýchacie cesty, teda aj chlór. Ich použitie vraj bolo systematické.

Vyšetrovatelia boli v krajine od začiatku mája. Sýria sa vlani zaviazala, že sa zbaví svojich chemických zbraní. Mala ich vyviezť a nechať zničiť mimo svojho územia do 30. júna. Osem percent tohto arzenálu je ale stále v krajine a organizácia, ktorá má na likvidáciu dohliadať, už nepočíta s tým, že to do termíne stihne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy