Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Irackí radikáli okupujú rafinériu v Bajdží
Zdielať na

Irackí radikáli okupujú rafinériu v Bajdží

BAGDAD / Islamskí radikáli v stredu zaútočili na rafinériu v severoirackom meste Bajdží a kontrolujú jej 75 percent. Podľa zamestnancov ju zasiahla mínometná paľba a bolo počuť streľbu. Časť objektu horela. Prevádzka podniku je od utorka zastavená a zahraničných zamestnancov evakuovali.

V Bajdží sa spracováva ropa ťažená na severe Iraku. Dve väčšie rafinérie sú južne od nej. Vedenie podniku sa rozhodlo, že prevádzku z bezpečnostných dôvodov zastaví. Chcelo tak predísť zásadným škodám.

Bajdží leží približne 200 kilometrov severne od Bagdadu na ceste medzi metropolou a Mosulom. Ten minulý utorok dobyli radikáli z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a postupujú ďalej. Chcú sa dostať do hlavného mesta. O dobytie Bajdží sa pokúsili už pred týždňom.

Nekonečné boje

ISIL začala v utorok večer útočiť na rafinériu. Boje pokračovali do rána. Radikáli už okupujú výrobné jednotky i administratívnu budovu, teda tri štvrtiny rozsiahleho komplexu. Boje aj naďalej pokračujú.

"Máme situáciu v Tall Afare, Sámare a Bajdží pod kontrolou," uviedol vojenský hovorca Qassem Atta. Tvrdí, že väčšina oblastí v okolí Tall Afaru je oslobodená a že radikálov v Bajdží porazili. 

Už v utorok avízovali úrady, že výpadok rafinérie, ktorá na domáci trh dodávala niečo viac ako štvrtinu petroleja, benzínu a vykurovacieho oleja, musia nahradiť dovozom. Dlhodobá odstávka sa prejaví v prerušovaní dodávok elektrického prúdu, problémami v zásobovaní pohonnými hmotami, čo len prispeje k chaosu v Iraku.

Ostrý prejav premiéra

Premiér Núrí al-Málikí v utorok vystúpil spolu so sunnitskými moslimskými a kurdskými lídrami v televízii a vyzval na národnú jednotu."Boli sme schopní zastaviť útok a ničenie. Začali sme protiofenzívu," zdelil Málikí. V nezvyčajne ostrom prejave ale obvinil sunnitskú Saudskú Arábiu, že podporuje islamistov z ISIL.

Odvolal tiež štyroch armádnych veliteľov preto, že sa im nepodarilo zastaviť ich napredovanie. Jedným z nich je aj najvyšší veliteľ v provincii Ninive, kde militanti zaznamenali prvé úspechy. Do Bagdadu už medzičasom dorazil veliteľ elitných iránskych revolučných gárd, aby pomohol irackej armáde skoordinovať kampaň proti povstalcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy