Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Irak je na pokraji novej vojny
Zdielať na

Irak je na pokraji novej vojny

BAGDAD / Bojovníci zo skupiny Islamský štát a Levante, ktorí sú napojení na al-Káidu, v stredu dobyli stredisko Tikrít, ktoré je vzdialené približne 150 kilometrov od Bagdadu. Vo štvrtok obsadili mesto Dhulujá, píše britský The Daily Mail.

Jeden z miestnych obyvateľov potvrdil, že ozbrojenci prešli ulicami mesta a nestretli sa odporom. Po vládnych silách nebolo ani stopy.

Islamisti postupujú zo severu Iraku. Po obsadení dvoch miest vyzvali svojich stúpencov, aby postupovali smerom na Bagdad. Spojené štáty chcú pomôcť v boji proti islamistom. Irak má záujem o bezpilotné lietadlá, Američania zvažujú iný druh pomoci.

Obvinenie premiéra

Mesto Kirkúk na severe krajiny ovládli kurdské sily po tom, čo ich opustila iracká armáda. Povstalci z ISIL sa pokúsili ovládnuť neďaleké mesto Samarrá. Akciu im prekazili vojaci, píše The Daily Mail.

Hovorca ISIL na videozázname, ktorý bol zverejnený v stredu, vyzval stúpencov skupiny, aby sa vydali do Bagdadu a obvinil šiítskeho premiéra Núrího Málikího z nekompetentnosti, píše BBC.

Pozrite sa na aktuálnu situáciu v Iraku:

Premiér, ktorý dlhodobo čelí kritike zo strany sunnitov, požiadal v stredu všetky skupiny obyvateľov o podporu vládnych jednotiek v boji proti islamistom.

Pol milióna ľudí na úteku

Hovorca ISIL svoju výzvu zopakoval aj vo štvrtok a pohrozil, že sa skupina zmocní i juhoirackých miest Karbala a Nadžáf, ktorých svätyne patria k najposvätnejším miestam šiítskeho islamu.

Radikáli v utorok dobyli stredisko provincie Ninive Mosul. Pred ozbrojencami ušlo viac ako pol milióna ľudí. Parlament bude vo štvrtok hlasovať o tom, či v provincii vyhlási výnimočný stav.

Google Maps

Biely dom odmietol podporu

Washington chce riešiť možnosť podpory pre irackú armádu. Irak prejavil záujem o americké bezpilotné lietadlá. Biely dom priamu leteckú podporu odmietol.

Podľa hovorkyne Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Bernadette Meehan sa diskusia s irackou vládou sústreďuje na vybudovanie takej kapacity Iračanov, ktorá im umožní čeliť hrozbe s názvom ISIL.

Podľa jedného z predstaviteľov irackej vlády by vzdušné údery prebiehali pod hlavičkou strategickej rámcovej dohody, ktorú obe krajiny podpísali v roku 2008. Spojené štáty sa podľa nemenovaného irackého činiteľa do súčasného konfliktu priamo zapliesť nechcú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy