Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Iracká armáda bombarduje islamistov
Zdielať na

Iracká armáda bombarduje islamistov

BAGDAD / Islamskí radikáli v Iraku postupujú smerom na Badgad. Od mesta ich delí už len 90 kilometrov. V hlavnom meste sa mobilizujú šíitske milície, ktoré sú pripravené brániť oblasť, píše americký Huffington Post.

Iracké letectvo bombardovalo vo štvrtok pozície radikálov v severoirackom meste Mosul a jeho okolí. Členovia sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante mesto ovládli v utorok a postupujú smerom na juh.

Zatiaľ nie je jasné, koľko obetí si postup ISIL vyžiadal. Z Mosulu utieklo viac ako pol milióna ľudí. Bojovníci ISIL usporiadali prehliadku v amerických terénnych autách, ktoré ukoristili vojakom. Nad nimi prelietavali armádne vrtuľníky, píše Huffington Post.

Islamskí radikáli postupujú smerom na Badgad. Pozrite si priložené video:

Strach a beznádej

V Bagdade sa proti islamistom mobilizujú šíitske milície, ktoré sú pripravné brániť mesto. V metropole vládne strach a ľudia majú pocit, že sú bez ochrany vydaní napospas osudu.

SITA

Podľa OSN čelí Irak najväčšiemu ohrozeniu územia za niekoľko posledných rokov. Spojené národy ponúkli podporu v protiteroristickej akcii a pomoc pre utečencov, píše The Guardian.

"Je nutné zaistiť bezpečnosť, aby sa mohla začať riešiť kríza. Je čas, aby politickí lídri krajiny spojili sily a spoločne začali pracovať na budúcnosti Iraku," poznamela zvláštny zmocnenec generálneho tajomníka OSN pre Irak Nickolay Mladenov.

Pozrite sa na aktuálnu situáciu v Iraku:

Údery bezpilotných lietadiel

Iracký premiér Málikí vyhlásil najvyššiu pohotovosť a požiadal parlament o vyhlásenie výnimočného stavu. Poslanci ale nemohli hlasovať, pretože sa nezišiel dostatočný počet. Vláda žiada o pomoc zo zahraničia. spojené štáty zvažujú všetky možnosti s výnimkou vyslania vojakov.

"Sme pripravení pomôcť. Udržiavame kontakt s premiérom Málikím a ďalšími predstaviteľmi Iraku. Viem, že prezident Obama rozhodne o pomoci už čoskoro," uviedol americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Prezident Obama vyhlásil, že je pripravený na vojenskú akciu, ak budú ohrozené národné záujmy Spojených štátov. Podľa špekulácií zvažuje údery amerických bezpilotných lietadiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy