Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Radikáli sa pokúsili dobyť provinciu neďaleko Bagdadu
Zdielať na

Radikáli sa pokúsili dobyť provinciu neďaleko Bagdadu

BAGDAD/ŽENEVA / Sunnitskí radikáli sa v utorok pokúsili dobyť stredisko irackej provincie Dijála, mesto Bákubá neďaleko metropole Bagdadu. Nepodarilo sa im to. Armáda spolu s bojovníkmi ich ale odrazila. Bojovalo sa tiež o Tall Afar na severe a v západnej provincii Anbár.

Dokonca aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun varoval pred ďalším stupňovaním bojov v Iraku. Bojí sa, že násilie bude pokračovať nielen v tejto krajine, ale že sa rozšíri aj za jej hranice. Pan Ki-mun zároveň vyzval irackú vládu, aby účinnejšie zasiahla proti sunnitským rebelom z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante.

Bojovníci postupujú od minulého utorka z Mosulu na juh smerom k Bagdadu. O vojenskej pomoci irackej vláde uvažujú Spojené štáty a zrejme ju už poskytuje Irán. Šíria sa ale aj špekulácie o rozpočte Iraku.

"Irak by mal mať jednu vládu a Iračania by mali byť schopní žiť spoločne," uviedol Pan Ki-mun. Situácia v Iraku podľa neho predstavuje životné ohrozenie nielen pre túto krajinu, ale pre celú oblasť.

Zomrelo 44 väzňov

Pri útoku sunnitských radikálov vo väznici severne od Bagdadu prišlo o život 44 väzňov. Radikáli zo sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante tam bojujú so šíitmi.

Boje v Iraku sa v noci na utorok priblížili k stredisku provincie Dijála, k mestu Bákuba. Ovládnutím tohto miesta by islamskí radikáli získali prístup k hlavným cestným ťahom do Bagdadu, ktorý leží asi 60 kilometrov na juh.

Armáda vyslala posily k Tall Afaru v severnej provincii Ninive, ktorú radikáli Islamského štátu v Iraku a Levante dobyli v pondelok. Na ciele v oblasti Tall Afaru útočí iracké letectvo.

Armádne vrtuľníky

Cieľom ISIL je vytvoriť na severe Iraku a Sýrie chalífát. Nové bojové úspechy hlásia zo západoirackej provincie Anbár. Bojovníci organizácie údajne zostrelili armádne vrtuľníky pri Fallúdže a zničili vojsku niekoľko tankov. Vojaci pred ISIL utiekli zo základne pri provinčnom stredisku Ramádi. Provinciu Anbár obsadzuje ISIL od začiatku roka.

Rýchly postup ISIL z minulého týždňa znepokojuje susedný Irán. V Bagdede je podľa stanice BBC veliteľ iránskych elitných revolučných gard Kásem Sulejmání a pomáha veliteľom šíitským milícií koordinovať postup proti rebelom.

Jadrový program

O vojenskej pomoci irackej vláde uvažuje tiež USA: ich zástupca v pondelok krátko o Iraku jednal s predstaviteľom Iránu na okraj viedenských rozhovorov o iránskom jadrovom programe. USA ale vojenskú spoluprácu s Iránom v Iraku vylúčili. Američanom zatiaľ vyslali do Iraku 275 vojakov, ktorí posilnia ochranu amerických občanov a veľvyslanectvo USA v Bagdade. VIAC TU.

Podľa ministerského predsedu irackej autonómnej oblasti Nechirvana Barzaniho nemôže Irak zostať jednotný. Bude veľmi ťažké pre Irak vrátiť sa k situácii, ktorá v krajine bola pred útokom sunnitských bojovníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy