Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obama zvolal bezpečnostný tím, do Iraku vyšle vojakov
Zdielať na

Obama zvolal bezpečnostný tím, do Iraku vyšle vojakov

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Prezident USA Barack Obama v pondelok zvolal svoj národnobezpečnostný tím, s ktorým sa radil o hrozbe v podobe irackých sunnitských povstalcov. Podľa vyhlásenia Bieleho domu by mali konzultácie pokračovať aj v nasledujúcich dňoch, podrobnosti však neprezradil.

Okrem poradkyne pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej sa na stretnutí s Obamom zúčastnili aj minister zahraničných vecí John Kerry, minister obrany Chuck Hagel, minister spravodlivosti Eric Holder, veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová, riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan, šéf ústredia spravodajských služieb James Clapper a náčelník armádneho generálneho štábu Martin Dempsey.

Vojnové zločiny

Bojovníci z extrémistickej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) sa s najväčšou pravdepodobnosťou dopustili vojnových zločinov, keď popravili stovky osôb v častiach Iraku, ktoré obsadili. V pondelok to konštatovala Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Správy z Iraku podľa nej dokazujú, že islamisti popravili v posledných dňoch stovky vojakov, policajtov a ďalšie osoby, ktoré sa vzdali alebo padli do zajatia. "Aj keď sa ich počet nedá presne overiť, tieto systematické a chladnokrvné popravy v oblasti Tikrítu sa dajú považovať za vojnové zločiny," povedala. Ako príklad uviedla popravu 13 šíitských imámov, ktorí odmietli prisahať vernosť ISIL.

Hromadné popravy

Jasným cieľom povstalcov je podľa nej vyvolať sektárske násilie, chaos a krviprelievanie v Iraku. Medzinárodné spoločenstvo by malo podľa nej okamžite na situáciu reagovať a zasiahnuť.

Pillayová už v piatok vyjadrila krajné znepokojenie nad správami o vojnových zločinoch v Iraku. Jej úrad v súvislosti s postupom fundamentalistov hlási hromadné popravy, znásilnenia, zabíjanie z pomsty či ostreľovanie civilistov.

Zabíjajú civilistov

Za hlboko znepokojujúce považuje informácie, podľa ktorých bojovníci ako aj oslobodení a následne vyzbrojení väzni aktívne hľadajú a zabíjajú nielen vojakov a policajtov, ale taktiež civilistov považovaných za ľudí blízkych vláde pod vedením šíitov.

Situácia v Iraku sa výrazne zhoršila začiatkom minulého týždňa, keď povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu. Podľa najnovších informácií z pondelka je v rukách fundamentalistov už aj mesto Tal Afar blízko severnej hranice so Sýriou, kde žije okolo 200-tisíc ľudí.

Po minulotýždňovom obsadení druhého najväčšieho mesta Mósul údajne utieklo zo svojich domovov až pol milióna ľudí. Spojené štáty už vyslali do Perzského zálivu štyri bojové lode, pričom pomoc prisľúbil aj susedný šíitsky Irán, s ktorým Irak pred 30 rokmi viedol krvavú vojnu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy