Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Irackí radikáli zverejnili snímky masových popráv
Zdielať na

Irackí radikáli zverejnili snímky masových popráv

BAGDAD / Irackí radikáli zo skupiny Islamský štát a Levante zverejnili fotografie, ktoré majú ukazovať masové zabíjanie irackých vojakov. Ich pravosť nemožno overiť, ale armádny hovorca potvrdil, že snímky dokladajú popravy približne 170 vojakov. Informoval americký Washington Post.

Popisky pri fotografiách, ktoré sprostredkovala ISIL, tvrdia, že bolo zabitých stovky ľudí. Počet obetí nemožno overiť. Snímky majú zobrazovať irackých vojakov v civile.

Hovorca armády, generál Kásim Musáví, uviedol, že armáda po analýze fotografií došla k záveru, že ukazujú popravu asi 170 vojakov v provincii Saláhaddín, ktorej centrom je Tikrít, píše Washington Post.

1 700 mŕtvych vojakov

Sunnitskí radikáli fotografie masových hrobov, popráv a mŕtvych zverejnili už skôr. Vo štvrtok prišli s informáciou, že zabili 1 700 irackých vojakov. Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psaikovej sú správy o masovom zabíjaní dôkazom šírenia strachu.

SITA

Súčasťou propagandistickej akcie islamistov je aj video, ktoré ukazuje vojenské autá ukoristené v Iraku. Povstalci ich prevážajú do sýrskej provincie, kde bojujú proti režimu prezidenta Bašára al-Asada.

Islamskí radikáli postupujú smerom na Badgad. Pozrite si priložené video:

Násilie neutícha

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil, že od začiatku ofenzívy radikálov zahynuli minulý týždeň v Iraku stovky ľudí. OSN má správy o popravách najmenej osemnástich civilistov, ďalší ľudia sú unesení a uväznení.

Iracké vládne sily uviedli, že s pomocou šíitskych a kurdských milícií údajne zastavili postup sunnistkých vzbúrencov severne od Bagdadu. Násilie v hlavnom meste i na ďalších miestach pokračuje.

Washington a Teherán za jedným stolom

Niekoľko miest sa dostalo späť pod kontrolu vlády, ale rebeli stále ovládajú kľúčové mestá Tikrít a Mosul, obsadili aj Tal Afar.

"To, čo sa deje v Iraku, ohrozuje bezpečnosť arabského sveta i celého regiónu," povedal miestopredseda Ligy arabských štátov Ahmed ben Helli.

Za spoločný stôl si majú v najbližších dňoch sadnúť Spojené štáty s Iránom a to aj napriek napätým diplomatickým vzťahom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy