Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Astronauti Kelly a Kornijenko sú späť na Zemi, vrátili sa po roku
Zdielať na

Astronauti Kelly a Kornijenko sú späť na Zemi, vrátili sa po roku

ISS/BAJKONUR / V kazašskej stepi v stredu pristála návratová kabína ruskej rakety Sojuz. Po ročnom pobyte na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa v nej na Zem vrátil americký astronaut Scott Kelly a ruský kozmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi priletel tiež ruský kozmonaut Sergej Volkov.

Kelly a Kornijenko, ktorí na Medzinárodnej vesmírnej stanici strávili 340 dní, sa na obežnej dráhe okolo Zeme zúčastnili experimentov, ktoré by mohli pomôcť pri budúcich výpravách človeka na Mars. Pristátie návratovej kabíny prebehlo podľa plánu a jej poloha už bola lokalizovaná.

Išlo o bezprecedentný rok výskumu pre NASA, počas ktorého dvojica rekordmanov na Medzinárodnej vesmírnej stanici precestovala vesmírom viac než 231 miliónov kilometrov, 5440-krát obletela Zem a zažila 10 880 orbitálnych východov a západov Slnka.

SITA

Po roku na Medzinárodnej vesmírnej stanici teraz na Kellyho a Kornijekna čaká séria zdravotných testov, v ktorých chcú vedci NASA predovšetkým zistiť dopady pobytu vo vesmíre a priestoru bez gravitácie na ľudské telo.

Pozrite si video s pristátím na zem:

Zdielať na

Súvisiace články