Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Astronaut Kelly sa vracia na Zem, na ISS strávil 340 dní
Zdielať na

Astronaut Kelly sa vracia na Zem, na ISS strávil 340 dní

ISS / Po ročnom pobyte na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa vracajú na Zem americký astronaut Scott Kelly a ruský kozmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi pristane v kazašskej stepi kozmonaut Sergej Volkov.

Astronaut Scott Kelly strávil vo vesmíre 340 dní. Päťdesiatdvaročný rodák z New Jersey je prvým Američanom, ktorý vo vesmíre strávil bez prestávky takýto dlhý čas.

V roku 2015 tam oslávil svoje narodeniny a prekonal množstvo prekážok. Na svoju prácu a prácu kolegov je podľa vlastných slov hrdý.

Dôležité informácie

Scott Kelly verí, že počas svojho pôsobenia na vesmírnej stanici ISS získal dôležité informácie, ktoré pomôžu spoznať bližšie Mars a taktiež pochopiť, ako sa správa ľudský organizmus v čase dlhodobej beztiaže.

"Jeden múdry človek mi raz povedal, že kozmický let sa môže stať prácou snov vďaka tímovej práci. Je to skutočne pravda. Spolupráca je tu nesmierne dôležitá. Je to ako tímový šport," uviedol Scott Kelly.

Pozrite si priložené video:

Vianočné darčeky

Scott Kelly na obežnej dráhe strávil aj vianočné sviatky. Pred nimi sa ruská nákladná loď Progress-MS úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou ISS. Automatický proces zbližovania vysielala v priamom prenose ruská kozmická agentúra Roskosmos.

Na ISS doviezla ruská loď 2,5 tony nákladu vrátane vianočných darčekov pre každého zo šiestich členov posádky. Progress odštartoval z kazažského Bajkonuru, na ISS cestoval dva dni.

Súvisiace články