Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rebríček 100 najlepších univerzít v oblasti inovácií ovládli Američania
Zdielať na

Rebríček 100 najlepších univerzít v oblasti inovácií ovládli Američania

LONDÝN, BRATISLAVA / Americké univerzity vedú v oblasti vedeckých inovácií, ale čelia silnej konkurencii zo strany ázijských univerzít úzko prepojených s priemyslom. Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnila agentúra Reuters.

Každoročný rebríček 100 čelných univerzít - TOP 100 agentúry Reuters - umiestnil na prvé miesto Stanfordovu univerzitu v USA, liaheň nových myšlienok v srdci Silicon Valley.

Absolventi tejto univerzity založili niektoré z najväčších technologických spoločností sveta, ako je Hewlett-Packard, Yahoo či Google.

Z Európy sú naj Briti

Prvých deväť miest rebríčka obsadili americké školy, na druhom mieste za Stanfordovou univerzitou nasleduje Massachusettský technický inštitút a na treťom Harvardova univerzita.

Juhokórejská univerzita KAIST na 10. mieste rebríčka je jediným neamerickým zástupcom v prvej desiatke.

V Európe je v oblasti vedeckých inovácií najlepšia britská Imperial College London, celkovo je na 11. mieste. Bola založená v roku 1907.

Silná Ázia

Ázijské univerzity rastú vo vedeckých inováciách a preukázali mimoriadnu zdatnosť uplatniť tieto inovácie vo výrobkoch. Južná Kórea, ktorá je domovinou technických gigantov ako Samsung, bodovala vysoko v kategórii schválených patentov.

Okrem USA majú najviac škôl v prvej stovke univerzít Južná Kórea a Japonsko - 9, zatiaľ čo Čína má v rebríčku iba jednu - pekinskú univerzitu Čching-chua  na 72. mieste.

Výskum, patenty, citácie

Nový rebríček univerzít agentúry Reuters má za cieľ priniesť najkomplexnejšie a najsystematickejšie aktuálne hodnotenie na základe analyzovania desiatich rozličných kategórií, založených na objeme a vplyve vedeckého výskumu, na objeme a úspechu patentových prihlášok a na využití citovaných objavov vo vedeckom a firemnom svete.

Veľké ľudnaté krajiny sa v prehľade nevyhnutne umiestnili vyššie, je však potrebné sa pozrieť aj na relatívny výkon univerzít, píše Reuters. Napríklad malé Švajčiarsko s ôsmimi miliónmi obyvateľov a dvoma čelnými svetovými farmaceutickými spoločnosťami má v rebríčku tri školy, čo v prepočte na osobu znamená, že má viac inovatívnych univerzít ako ktorákoľvek iná krajina sveta.

Zo slovenských vysokých škôl sa do podobných celosvetových rebríčkov dostáva spravidla len Univerzita Komenského v Bratislave.

Pozrite si reportáž o kvalite vysokého školstva u nás:

Zdielať na

Súvisiace články