Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poliaci odmietajú pedagógom uznať tituly udelené na Slovensku
Zdielať na

Poliaci odmietajú pedagógom uznať tituly udelené na Slovensku

BRATISLAVA/VARŠAVA / Slovenským vysokým školstvom v týchto dňoch otriasa kauza, na ktorú upozornili poľské médiá. Viac ako 200 pedagógov na Slovensku podľa nich prišlo k sporným titulom docenta a profesora, ktoré si následne dali uznať v Poľsku, a to aj napriek tomu, že potrebná vedecká kvalifikácia im chýbala. Niektorí sa mali podľa informácií TV JOJ s fiktívnymi titulmi dostať až do Poľskej akreditačnej komisie.

Kým doteraz sa mnohí poľskí pedagógovia o vedecký titul uchádzali na Slovensku, po novom im už docentúry a profesúry získané u nás, v Poľsku neuznajú.

V praxi to fungovalo tak, že na Slovensku títo učitelia získali titul docenta alebo dokonca profesora. Problémom je, že tie nie sú kompatibilné s tými poľskými.

"Na Slovensku sa bez väčších problémov dá získať titul, ktorý v Poľsku znamená niečo úplne iné, alebo dokonca nič. Napríklad slovenské didaktické docentúry určite nie sú ekvivalentné tým naším. Možno tak doktorátu,"
napísal týždenník WPROST.

Jeden takto získaný titul stál od dvoch do osemtisíc eur. Následne si titul dal docent uznať v susednom Poľsku, kde sa miesto docenta chápe ako zamestnanie, nie ako akademický titul.

"Vieme o prípade, kedy si jeden z Poliakov v máji dokončil doktorát na slovenskej škole a v júli bol už docentom,"
tvrdí týždenník.

Iný význam

"Kým na Slovensku je profesor, alebo docent vnímané ako titul, v Poľsku je to vnímané ako zamestnanie, na ktoré sa riadne vykonáva prijímacie konanie," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzighová.

"Nemáme právo odobrať týmto ľuďom už získané tituly. Musí byť ale jasné že u nás docent neznamená to isté, ako na Slovensku," zdôraznil hovorca poľského ministerstva školstva Łukasz Szelecki.

Médiá poukazujú predovšetkým na Katolícku univerzitu v Ružomberku.

Tá sa ku kauze vyjadrila písomne. "Katolícka univerzita v Ružomberku ostro odmieta nepravdivé tvrdenia o fiktívnych habilitáciách a inauguráciách. Všetky habilitačné a inauguračné konania sa na Katolíckej univerzite uskutočňujú v zmysle platnej legislatívy," píše v stanovisku.

Tvrdí, že proces habilitačného a inauguračného konania vždy prechádza niekoľkými etapami, pričom každá z nich podlieha prísnemu posúdeniu či žiadateľ spĺňa stanovené kritéria. V prípade inauguračného konania celý proces kontroluje ešte aj Akreditačná komisia Slovenska.

Sporné tituly

Na túto kauzu zareagovalo už aj poľské ministerstvo školstva. Od septembra sa vyššie slovenské tituly budú v Poľsku posudzovať individuálne.

"Zmeny, ktoré pripravujeme, budú hlavne o tom, že tituly získané na Slovensku sa nebudú preberať automaticky a teda titul slovenského docenta, nebude rovnováhou habilitovaného doktora," vysvetlil Szelecki.

"Práve v týchto dňoch prebieha záverečná fáza komplexnej akreditácie slovenských vysokých škôl. Máme za to že, cieľom týchto nepravdivých informácií je spochybniť úroveň našej ako aj ďalších univerzít," dodala Katolícka univerzita vo vyjadrení.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy