Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súkromná vysoká škola v Bratislave nemôže udeľovať právnické tituly
Zdielať na

Súkromná vysoká škola v Bratislave nemôže udeľovať právnické tituly

BRATISLAVA / Paneurópska vysoká škola práva nemá oprávnenie udeľovať právnické tituly. Informovalo o tom ministerstvo školstva a týka sa to magistrov, aj bakalárov. Minister školstva škole totiž pozastavil akreditáciu. Urobil tak na odporúčanie akreditačnej komisie, ktorá škole vytýkala nielen nízku kvalitu.

Informáciu zverejnilo ministerstvo školstva na svojej stránke. Odvoláva sa aj na českú advokátsku komoru, ktorá absolventov tejto školy nechce prijímať. Problémom sú jej detašované pracoviská.

"Ak sa uskutočňuje výučba mimo vlastnej vysokej školy, tak to musí byť akreditované," vysvetlil predseda akreditačnej komisie Ľubor Fišera.

Škola ale dostala akreditáciu len na Slovensko. Komisia teda všetky pobočky navštívila a  zhodnotila ich kvalitu. Výsledkom je zákaz udeľovať bakalárske a magisterské tituly.

"Nedostatky sme odstránili, študuje sa už len v bratislavskom sídle,"
píše sa v stanovisku školy.

Neaktuálny stav

Škola tvrdí, že tak urobila už v marci. České pobočky zrušila a výučba bola už len v Bratislave.

"My sme k 1.3. predložili komplexný akreditačný spis. Tam sa ani jedna pobočka v českej republike nespomína,"
hovorí dekan fakulty práva Jaroslav Ivor.

"To urobili v rámci komplexnej akreditácie, nie v rámci toho, čo bol tento iniciačný proces. Ten iniciačný proces bral situáciu aká bola k 20.11. vlaňajšieho roka," vysvetľuje Fišera.

Tituly v ohrození

Minister teda pozastavil právo udeľovať tituly na základe stavu, aký bol v novembri. Nie k marcu, kedy už nedostatky neboli.

"Študenti, ktorí boli prijatí na tento program, budú môcť riadne doštudovať aj získať titul, avšak teraz je protizákonné prijímať nových študentov," vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzighová.

Prekáračky medzi školou a akreditačnou komisiou môžu kruto postihnúť 450 študentov. Tí práve teraz končia svoje bakalárske štúdium. Nie je isté, či budú môcť pokračovať ďalej.

Dve možnosti

Škola má teraz dve možnosti: napísať list ministrovi o tom, že nedostatky odstránili. Druhou možnosťou je požiadať o akreditáciu nanovo, čo môže trvať aj rok.

"Po prešetrení, či boli splnené dané podmienky, môže ministrovi odporučiť znovuudelenie práv alebo ich odňatie a minister sa rozhodne, ako urobí," vysvetlila Dupaľová Ksenzighová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy