Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister Draxler ukončil rozpočtové provizórium vysokých škôl
Zdielať na

Minister Draxler ukončil rozpočtové provizórium vysokých škôl

BRATISLAVA / Rozpočtové provizórium vysokých škôl sa končí. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler v pondelok podpísal metodiku financovania pre vysoké školy. V najbližších dňoch by mali začať podpisovať aj zmluvy s jednotlivými školami.

Ministerstvo sa podľa Draxlera snažilo v čo najväčšej možnej miere vyhovieť predstaviteľom vysokých škôl. Ako však dodal, nebolo to možné na sto percent, pretože aj v rámci škôl boli rôzne názory na metodiku. Cieľom bolo podľa ministra zabezpečiť stabilitu financovania.

Minister vyšiel v ústrety požiadavke Slovenskej rektorskej konferencie, ktorá žiadala, aby kritériá metodiky rozpisu dotácie na verejné vysoké školy platili dlhšie časové obdobie.

"Skončíme s týmto systémom, keď sa metodika tvorí na poslednú chvíľu a školy potom idú do provizória. Vytvoríme systém tak, aby metodika bola tvorená s dostatočným predstihom, a aby školy mohli fungovať aj v niekoľkoročných rámcoch," vyhlásil Draxler.

Minister tiež privítal návrh auditu metodiky. "Je dosť možné, že spravíme väčšiu medzinárodnú súťaž a na základe toho vznikne projekt takéhoto auditu, kde budeme pozerať na to, akým spôsobom vlastne hodnotíme systém výskumu a vývoja, do akej miery a tam kde je to účelné, môžeme vypočítať nejakú návratnosť finančných prostriedkov výskumu a vývoja," dodal.

Rozpočtové provizórium

Verejné vysoké školy na Slovensku boli v tomto roku doposiaľ v rozpočtovom provizóriu. Predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško vysvetlil, že ministerstvo školstva vysokým školám do konca roka 2014 nezaslalo metodiku rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu a rektori teda museli podpisovali dotačné zmluvy na jeden mesiac.

Na január aj február tak dostali menej ako jednu dvanástinu z vlaňajšieho rozpočtu. Rozpočet vysokého školstva na tento rok je 458,9 milióna eur, z toho na vysoké školy sa rozpisuje 449,1 milióna eur a zvyšných 9,8 milióna je určených na výdavky na vysoké školstvo hradené ministerstvom.

Takmer polovica absolventov našich vysokých škôl nepracuje v odbore, ktorí vyštudovali. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy