Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prevratná novinka, časť maturity bude elektronická. A nielen tá
Zdielať na

Prevratná novinka, časť maturity bude elektronická. A nielen tá

BRATISLAVA / Žiaci a študenti na približne päťstovke slovenských škôl si budú môcť vybrať, či budú robiť monitor respektive externú časť maturitnej skúšky klasickou písomnou formou alebo elektronickou. Testovanie online umožní elektronický testovací systém e-Test, ktorý uľahčí život učiteľom i žiakom.

Elektronická forma externej časti maturitnej skúšky a Testovanie 9 online sa uskutoční vo vybraných viac ako tristo stredných a dvesto základných školách. Podmienky na takéto testovanie totiž nespĺňa každá škola - dôležité je jej vybavenie a spoľahlivé pripojenie na internet. 

Elektronická forma výrazne zvýši objektívnosť priebehu testovania, úsporu finančných nákladov, odbúranie nákladov na tlač papierových testov a celkovo zjednodušení proces prípravy monitoru i externej časti maturity. Taktiež zamedzí prípadným chybám pri kontrole správnosti odpovedí.

"Štandardizované testy sú mimoriadne dôležité, lebo prinášajú objektívny prvok do školskej praxe. E-testovanie je moderná forma, ktorá uľahčí život učiteľom aj žiakom," opísal výhody novinky minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler.

Takto bude fungovať testovanie ONLINE, pozrite si reportáž:

Systém e-Test tiež upozorní žiaka pred ukončením testovania na úlohy, ktoré ešte nevyriešil.

Vďaka testovaniu online sa žiaci dozvedia predbežné, neoficiálne hodnotenie testu hneď po ukončení testovania. 

Príprava je dôležitá

Už od jesene minulého roka majú školy k dispozícii demotest, aby si žiaci osvojili nové elektronické prostredie.

"Žiakom certifikačných škôl ponúkame možnosť skúšať si prácu v elektronickom testovacom systéme e-Test na nových ešte nepilotovaných úlohách, ktoré v rámci projektu vytvárajú učitelia v regiónoch," uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Testovacie prostredie by tak žiaci mali na ostrej skúške už dobre poznať.

Riadny termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2014/2015 sa uskutoční v dňoch 17. až 20. marca. Testovanie T9 bude 15. apríla.

Zdielať na

Najčítanejšie správy