Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Študenti pozor: tieto školy zvyšujú šancu na získanie práce
Zdielať na

Študenti pozor: tieto školy zvyšujú šancu na získanie práce

BRATISLAVA / Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi informatiky, strojárstva, ekonomiky a spoločenských vied. Vyplýva to z rebríčka záujmu zamestnávateľov o absolventov vysokých škôl, ktorý zostavila spoločnosť Profesia. Rebríček vychádza z pohľadu zamestnávateľov pri hľadaní nových zamestnancov a nehovorí o kvalite vysokých škôl.

Najžiadanejších absolventov na trhu práce má spomedzi vysokých škôl bratislavská Ekonomická univerzita. Nasleduje Slovenská technická univerzita a Žilinská univerzita.

IT-čkári a tí ďalší

Prvá trojica univerzít je teda rovnaká ako vlani. Oproti minulému roku stúpol záujem o absolventov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, najmä vďaka vyššiemu záujmu firiem o absolventov jej Technickej fakulty. Najvýraznejší pokles záujmu zaznamenali o absolventov banskobystrickej Univerzity Mateja Bela.

Spomedzi fakúlt vedie rebríček záujmu zamestnávateľov už niekoľko rokov po sebe Fakulta informatiky a informačných technológií bratislavskej Slovenskej technickej univerzity.

Životopis absolventa vysokej školy, ktorý si hľadal zamestnanie v roku 2014 cez portál Profesia.sk, si v priemere pozreli traja zamestnávatelia. Životopis absolventa Fakulty informatiky a informačných technológií bratislavskej Slovenskej technickej univerzity si však v priemere pozrelo sedem rôznych zamestnávateľov.

Skokan roka? Strojárstvo

Druhou v poradí je Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity a treťou Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity.

Viac ako šesť firiem si prezrie tiež životopis absolventov Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského a Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity

Oproti minulému roku najviditeľnejšie stúpol záujem o absolventov Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity a Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Absolventom fakúlt technického zamerania pomohol vlaňajší nárast počtu pracovných ponúk do oblastí, ako sú strojárstvo a výroba.

Prax znamená výhodu

Zo zistení vyplýva, že absolventom pomáha, ak majú prax. Z absolventov, ktorí skočili školu v posledných troch rokoch, si však odbornú prax alebo stáž počas školy vo svojich životopisoch uvádza iba šesť percent ľudí.

Prax pritom zvyšuje záujem zamestnávateľov o desať percent oproti tým, ktorí ju nemajú. Stáže a prax v odbore z najžiadanejšej top dvadsiatky fakúlt najčastejšie deklarujú ľudia, ktorí skončili fakulty so zameraním na medzinárodné vzťahy alebo ekonomiku. Najmenej počas školy praxujú ľudia s technickým zameraním.

Lepšiu prípravu na prax by malo zabezpečiť aj takzvané duálne vzdelávanie študentov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy