Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študenti si od budúceho roku požičajú menej, učitelia viac
Zdielať na

Študenti si od budúceho roku požičajú menej, učitelia viac

BRATISLAVA / Študenti vysokých škôl si môžu aj budúci školský rok požičať, no menej. Fond na podporu vzdelávania pre nich vyčlenil o vyše milióna eur menej ako minulý rok. Naopak učitelia majú v balíku viac. Podľa školských odborov sú však pôžičky pre učiteľov ponižujúce.

Študenti vysokých škôl a učitelia si od pondelka môžu opäť požiadať o pôžičku od Fondu na podporu vzdelávania. Stihnúť to musia v presne stanovených termínoch.

"Minimálna výška u študentov je 500, maximálna 2500 eur. U pedagógov je maximálna 15 000 eur," informuje predseda rady Fondu na podporu vzdelávania Viliam Bokol.

Pôžičky budú tento rok lacnejšie, keďže úroková sadzba išla dole. Pre študentov je však tohtoročný rozpočet chudobnejší o 1,1 milióna eur. Medzi učiteľov che fond prerozdeliť o 300 tisíc viac.

Nielen študijné účely

Pôžičku vraj študenti využívajú predovšetkým na štúdijné účely. Našli sa vraj aj takí, ktorí si za to kúpili auto. "Ak mladý človek chce mať rodinu a aspoň nejako zariadený byt, tak si musí vziať pôžičku," vysvetľuje Ľubomír Sebelédi z Nových školských odborov.

Len pre zaujímavosť, prostredníctvom týchto peňazí si vraj niektorí učitelia  refinancujú aj pôžičky od nebankoviek. Podľa školských odborov je aj toto dôkazom toho, že by sa s platmi učiteľov malo niečo robiť a riešením vraj nie núkať im výhodné pôžičky.

Nesprávne vyplnené

V minulom roku si vďaka pôžičke prilepšilo takmer 2 000 študentov a 250 pedagógov. Keďže žiadostí od študentov bolo veľa, okrem prijatia na štúdium, boli rozhodujúce aj iné kritéria, napríklad sociálna situácia v rodine či prospech. Mnohé žiadosti však fond musel zamietnuť,  pretože boli nesprávne vyplnené.

Študentským pôžičkám sa venuje redaktorka Petra Dišková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy