Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jana sa z domu odsťahovala, ale platí zaň. Býva v ňom expriateľ
Zdielať na

Jana sa z domu odsťahovala, ale platí zaň. Býva v ňom expriateľ

BRATISLAVA / Ženu z Vrútok (okres Martin) priateľ bil. Zo spoločného domčeku sa aj s malým synom odsťahovala. Teraz ju do príbytku pustiť expriateľ nechce, hoci aj ona spláca pôžičku z banky.

Jana v dome nebýva približne tri roky. Občas by ho chcela skontrolovať, no jednak sa bojí, jednak jej to bývalý priateľ nedovolí. Býva tam totiž s novou priateľkou.

"Zavolala som políciu. Pred domom nás oboch vypočuli a povedali, že dnu nemôžem ísť, lebo že expartner platí hypotéku. Ja ale platím stavebné sporenie a daň z nehnuteľnosti. Policajti nechceli spísať ani zápis o tom, že som tam bola," sťažuje sa mladá mamička.

Platenie náležitostí nerobí z platcu vlastníka nehnuteľnosti. Podstatné je, či je osoba oficiálnou spoluvlastníčkou domu.

"Ak je podielovou spoluvlastníčkou, má právo do domu vstúpiť. Ak jej to tri roky bývalý priateľ neumožňuje a žije tam s novou priateľkou, tak jej vzniklo právo na vydanie bezdôvodného obohatenia. Každý zo spoluvlastníkov má právo spoločnú vec užívať len v rozsahu, ako mu patrí podiel," ozrejmuje advokátka Bronislava Pavelková.

Má platiť náhradu

Ak bývalý partner býva v dome sám, využíva ho nad rámec svojho spoluvlastníckeho podielu. Jane má platiť náhradu za to, že on užíva spoločnú vec a ona nie.

Toto bezdôvodné obohatenie môže spolumajiteľka žiadať až dva roky spätne.

"Výšku sumy môže odhadnúť buď vlastným odhadom, alebo sa pozrie, za koľko sa podobná nehnuteľnosť prenajíma a z toho vypočítať svoj podiel. A ako spoluvlastníčka má pokiaľ ide o vstup právo na adekvátny tomu jej podielu," dodáva Pavelková.

Právo na vstup môže byť obmedzené právom na súkromie toho, kto v dome býva. Situáciu podľa advokátky je dobré začať riešiť čím skôr.

Spoluvlastnícky podiel

Ak chce bývalý partner užívať nehnuteľnosť sám, nech jej platí náhradu. Riešiť by mala aj podielové spoluvlastníctvo. Ideálne dohodou. Ak expartner s dohodou súhlasiť nebude, tak súdnou cestou.

"Súd podielové spoluvlastníctvo zrušiť musí. Ak nemá finančné prostriedky, môže požiadať o zastúpenie advokátom z Centra právnej pomoci, ktoré jej advokáta bezplatne pridelí," uzatvára Pavelková.

Jana v spoločnom dome už nebýva, no platí zaň. Právnik radí, takto postupujte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy