Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ôsmaci pomohli postihnutému chlapcovi. Vyzbierali 900 eur
Zdielať na

Ôsmaci pomohli postihnutému chlapcovi. Vyzbierali 900 eur

ZVOLEN / Diskusia o hodnote peňazí na hodine etiky sa zmenila na veľký projekt. O peniazoch nechceli žiaci iba rozprávať, rozhodli sa konať. Ôsmaci zo zvolenskej základnej školy zorganizovali v triedach zbierku pre ťažko chorého kamaráta Tomáša zo Žarnovice.

Heslom žiakov z 8.B je, že nestačí iba rozprávať, treba aj konať. Rozbehli zbierku pre 14-ročného ťažko chorého kamaráta Tomáša, ktorý žije so starou mamou.

"Vzniklo to na hodine etiky, kde sme sa učili, na čo by sme vedeli použiť 1 euro," opisuje žiačka Michaela. Oslovili žiakov v ostatných triedach, aby Tomáša podporili zo svojho vreckového. Stačí, ak každý kto má chuť, donesie 1 euro. "Na začiatku sme nevedeli, že to bude mať taký ohlas," hovorí žiačka Karin.

Tomáš má 16 diagnóz

Za tri dni mali takmer 900 eur. Školáci napísali Tomášovej starej mame a pozvali ich do školy do Zvolena. Výsledná suma pani Márii vyrazila dych. "Toto, čo mi tie deti napísali, ma položilo na kolená, veľmi ďakujeme," hovorí stará mama Mária.

Pre Máriu, ktorá prekonala rakovinu, to znamená skutočne veľa. Vnuka vychováva sama od jeho 4 rokov. Tomáš sa narodil s detskou mozgovou obrnou, má vyoperovanú obličku, celkovo 16 diagnóz.

Pôžička

Peniaze od ôsmakov im veľmi pomôžu. Iba pred nedávnom sa sťahovali do nájomného bytu v Žarnovici a 900 eur museli zložiť ako zábezpeku. Pôžičku, ktorú si na to museli zobrať teraz splatia z vyzbieraných peňazí.

V škole sa bola pozrieť redaktorka Katarína Kováčiková:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy