Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máte málo žiakov v triedach, hlási Európa. Slovensko (ne)súhlasí
Zdielať na

Máte málo žiakov v triedach, hlási Európa. Slovensko (ne)súhlasí

BRATISLAVA / Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) odporúča zvýšiť počet žiakov v triedach a tým skvalitniť vyučovanie. Minister školstva Juraj Draxler súhlasí, no nie celoplošne, ale len v individuálnych prípadoch.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler tvrdí, že nechce výraznejšie zvyšovať počet žiakov paušálne vo všetkých triedach.

"Samozrejme, v individuálnych prípadoch, tam, kde je žiakov podstatne menej, ako je možných, teda 22 na prvom stupni základnej školy a 28 na druhom stupni, o tejto zmene uvažujeme," povedal Draxler. 

"Kým ju však dostaneme do praxe, potrebujeme funkčný rezortný informačný systém tak, aby sme si vedeli namodelovať, čo to v jednotlivých školách urobí, finančne aj personálne," dodal.

"Ak k tejto zmene budeme v budúcnosti pristupovať, urobíme to veľmi citlivo v novele zákona o financovaní škôl, ktorú podľa plánu legislatívnych úloh predložíme vláde na konci roka 2015," ozrejmil Draxler.

Zníženie pedagógov, zvýšenie ich platov

Spresnil tak svoje slová o tom, že Slovensko chce nasledovať trend zvyšovania počtu žiakov v triedach, keďže odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú, aby na úrovni základného a stredného školstva mali krajiny menší počet učiteľov, ale kvalitnejších.

Za posledných 15 rokov počet žiakov výrazne klesol. Žiakov je menej o 250 tisíc, no učiteľov je menej len o 11 tisíc.

"Aj napriek tomu, že zvyšovanie počtu žiakov v triedach odporúča OECD, myslíme si, že pokiaľ by sa počet učiteľov prispôsobil počtu žiakov, vedeli by sme učiteľom výraznejšie zdvihnúť platy pri rovnakom rozpočte," povedal Draxler.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy