Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študenti sa vzbúrili, štrajkovali proti prepusteniu pedagógov
Zdielať na

Študenti sa vzbúrili, štrajkovali proti prepusteniu pedagógov

SNINA / Hoci sú školské prázdniny, niektorí študenti sa dobrovoľne vybrali do školy. Protestom plným kriku na strednej odbornej škole v Snine dali najavo nesúhlas s prepustením dvoch pedagógov. Žiaci tvrdia, že im boli ako rodičia. Riaditeľ je presvedčený, že ich na štrajk niekto nahovoril.

Študenti sa na štrajk pripravili. Priniesli si megafón a transparenty. "Dvaja naši pedagógovia, ktorí boli obľúbení, boli neprávom vyhodení," rozhorčuje sa študent Jaroslav Rilák.

"Boli nám ako rodičia. Robili pre nás úplne všetko," spomína absolventka Petra Kapráľová.

Emócie sa stupňovali

Protest bol plný emócii. Žiaci si nevedeli vynachváliť učiteľov a ich odchod znášajú ťažko.

"Keď sme plakali, utierali nám slzy. Boli s nami vždy, v každej ťažkej chvíli. Na druhej strane, aj zasrandovali. Boli super a my si ich nedáme," bráni pedagógov Petra.

Chcú vysvetlenie

"Sme prekvapení, od koho a ako sa študenti dozvedeli o týchto zámeroch. Zaťahovanie žiakov do pracovno-právnych vzťahov nepovažujeme ani za vhodné, ani za šťastné," uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Pred školu prišlo asi tridsať ľudí, ktorí žiadali od riaditeľa vysvetlenie. Ten dôvody verejne povedať nechcel.

Trestné oznámenie

Škola má finančné problémy. Ak nechce skončiť v krachu, prepúšťanie je nutné. "Jeho argumenty a kroky, ktoré urobil, považujeme za správne," konštatovala Fitzeková.

Riaditeľ si myslí, že študentov na štrajk niekto nahovoril. Obrátil sa preto na políciu. "Polícia prijala trestné oznámenie riaditeľa školy pre podozrenie z trestného činu ohovárania," potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy